Nieuws/Financieel
1292727
Financieel

Verlies Clinton goed voor biotech

De nederlaag van Hillary Clinton had gelijk een forse impact op de financiële markten. Ten eerste gingen de beurzen na de verzoenende woorden van Trump bij zijn overwinningstoespraak hoe dan ook omhoog.

Maar een paar sectoren sprongen eruit. Zoals bouwers en mijnaandelen. Omdat er forse investeringen in de infrastructuur verwacht worden. Maar de flinke koersstijgingen van biotechaandelen sprongen eruit. Die stijging is erg verklaarbaar. Maar ik denk dat er nog veel meer in het vat zit voor deze bijzondere sector.

De biotechsector was in de jaren tot en met 2015 een van de best presterende. Eind 2015 kwam echter de klad in de koersontwikkeling. Aanleiding voor de daling van veel Amerikaanse farma- en biotechaandelen – en de VS is toch wel de belangrijkste biotechmarkt – waren de uitspraken van presidentskandidaat Hillary Clinton, dat medicijnen vaak te duur zijn.

Die uitspraak nuanceerde ze al vrij snel. Ook omdat ze inzag dat de ontwikkelingskosten voor een nieuw medicijn vaak enorm hoog zijn. Biotechbedrijven - die nu steeds vaker nieuwe medicijnen ontwikkelen waar dat voorheen bij Big Farma gebeurde - steken enorm veel geld in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Er wordt wel gezegd dat 1 op de 100 trajecten voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn succesvol is.

Nog steeds lage koerswinstverhoudingen

Maar na de nuancerende uitspraken van Clinton herstelden de koersen nauwelijks. Er bleef wantrouwen bij beleggers over de bejegening van de farma- en biotechsector na een eventuele uitverkiezing van Hillary tot president. Echter, na het bekend worden van Trumps overwinning schoten de koersen van biotechaandelen gemiddeld zo’n 15% omhoog. Die stijgende koersen zijn erg goed verklaarbaar.

En er zit denk ik nog veel meer in het vat. Ten eerste zal Trump de biotechsector ongemoeid laten. De groeiverwachtingen, waar ik verderop op terug kom, zijn hoog. Bovendien zijn biotechaandelen als Gilead, Amgen en Biogen nog steeds qua koerswinstverhouding niet duur. Ik zie daarom de koersen de komende jaren nog verder oplopen. Ga maar na, biotechbedrijven zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van medicijnen tegen lastig te bestrijden ziekten als kanker en relatief zeldzame ziektes als taaislijmziekte.

Medicijn tegen hiv

Tegelijkertijd slagen biotechbedrijven door nieuwe technieken, zoals immunotherapie, er steeds beter in nieuwe, kansrijke medicijnen te ontwikkelen. Medicijnen die vaak zelfs levens redden. In het licht van de toenemende vergrijzing wordt het ontwikkelen van goede medicijnen alleen maar belangrijker. Immers, mensen die ouder worden hebben nu eenmaal vaker aandoeningen en ziekten. Ook is er, om nog een voorbeeld te noemen van het werkterrein van biotechbedrijven, een veelbelovende ontwikkeling met een door een biotechbedrijf ontwikkelt medicijn tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Daardoor zouden de miljoenen hiv-patiënten over de hele wereld voorgoed vrij kunnen worden van het virus. Dat zou bijvoorbeeld een zegen zijn in Afrika. Waar de (sociaal)economische ontwikkeling in veel landen nog altijd te lijden heeft doordat er zoveel hiv-patiënten zijn.

Minder kunstmest

Biotech is dus onmisbaar voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Minder bekend is dat biotech tevens van vitaal belang is bij het voeden van onze monden. De honger de wereld uitkrijgen is – zeker in het licht van de almaar groeiende wereldbevolking – nog steeds een van de belangrijkste uitdagingen voor de mensheid. Biotechnologie zorgt er voor dat veredeling van gewassen sneller en efficiënter verloopt. Met behulp van technieken uit de biotech kunnen gewassen daardoor op een veilige manier zodanig gemodificeerd worden dat er minder kunstmest en water nodig is bij de verbouw. Terwijl tegelijkertijd de opbrengst van de gewassen verbetert. Cruciaal natuurlijk.

Groeiverwachtingen

En dan zijn er ook nog, ik noemde het al, forse groeiverwachtingen voor de komende jaren voor de biotechmarkt. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Reseach voorziet dat de totale omzet van de sector in 2020 zal uitkomen op $608 miljard, 100% groei ten opzichte van het huidige niveau.

Beleggen in biotech

Er staat de komende jaren dus nog heel veel te gebeuren binnen deze bijzondere sector. Beleggers die garen willen spinnen bij de verwachte groei van biotech de komende jaren kunnen overwegen in te stappen in deze bijzondere trend. Of om hun belang uit te breiden. Een brede spreiding over verschillende aandelen is daarbij altijd aan te raden vind ik. Biotechbedrijven riskeren, zoals Hillary Clinton inmiddels ook inziet, immers bij de ontwikkelingen van nieuwe medicijnen ook mislukking. Maar specialisten gaan er wel vanuit dat door de versnelling in innovaties binnen deze sector het aantal nieuwe, succesvolle medicijnen gaat toenemen. De future is bright voor biotech, naar mijn inschatting.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest.