Nieuws/Financieel
1292762
Financieel

Industriële productie eurolanden daalt

LUXEMBURG (AFN) - De industrie in de eurozone heeft in september 0,8 procent minder geproduceerd dan een maand eerder. Dat blijkt uit voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers die statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd. In augustus was nog sprake van 1,8 procent groei op maandbasis.

Duitsland kende de sterkste afname van de eurolanden waarvan afzonderlijke cijfers beschikbaar zijn. De industriële productie in de grootste economie van de eurozone daalde met 1,9 procent. In Griekenland produceerden fabrieken 1,8 procent minder. De sterkste stijgingen deed zich voor in Ierland en Estland, respectievelijk 6,4 en 5,2 procent.

Met name de productie van duurzame consumentengoederen, kapitaalgoederen en halffabrikaten nam in september af. Daar stond slechts een lichte stijging tegenover van de productie van niet-duurzame consumentengoederen.

Op jaarbasis nam de industriële productie in september wel toe, met 1,2 procent. In de gehele Europese Unie, inclusief de landen met een eigen munt, lag de productie 0,7 procent lager dan in augustus, maar 1,2 procent hoger dan een jaar eerder.