Nieuws/Financieel
1292800
Financieel

Aandelen buiten de VS kansrijker

Ondanks nieuwe beursrecords zijn de vooruitzichten voor Amerikaanse aandelen niet rooskleurig. Beleggers kunnen beter naar andere markten kijken.

Heel langzaam en heel heimelijk winnen de aandelenmarkten buiten de VS terrein op de aandelen in de grootste economie ter wereld. Zo zijn de rendementen van Japanse aandelen in de Nikkei 225 (tussen 1 januari en begin november) dit jaar met 4,5% inmiddels net zo hoog als die van de S&P 500 in Amerika. Tussen eind juli en begin november daalde de S&P 500 met ruim 1%, maar stegen Europese aandelen (gemeten in dollars) met 1%, aandelenindices in opkomende markten met 3% en Japanse aandelen zelfs met bijna 5%. Hoe komt dit? En hoe gaat dit verder? Russ Koesterich, Head of Asset Allocation van BlackRock noemt drie factoren ter verklaring.

1-Amerikaanse groei blijft flauwtjes

De relatie tussen economische groei en beleggingsresultaten is vaak onbetrouwbaar en ontbreekt soms geheel en al. Maar voor een aandelenmarkt die steeds afhankelijker is van stijgende bedrijfswinsten, is een gebrek aan economische groei toch pijnlijk. Natuurlijk, de Amerikaanse economie groeit heel licht, maar we zien die groei nog niet versnellen. En vergeleken met de prestaties van andere economieën presteert de Amerikaanse economie zelfs ronduit teleurstellend.

2. Geen hulp meer van de Fed

Beleggers hebben zich de laatste jaren weinig aangetrokken van de matige prestaties van de Amerikaanse economie: de Fed sprong toch wel bij, met haar geldverruimende maatregelen. Waardoor meer geld naar de aandelenmarkten vloeide. Maar die tijd is voorbij. Al heeft de Fed zich voorlopig gecommitteerd aan hooguit enkele renteverhogingen, die ze desnoods uitsmeert over een lange periode, de rentetrend zal toch opwaarts zijn. Dat geeft opwaartse druk aan de dollar, wat slecht nieuws is voor de export van Amerikaanse bedrijven.

3- Amerikaanse aandelen zijn relatief duur

Op dit moment handelen Amerikaanse aandelen tegen een gemiddelde k/w van boven de 20. En de Shiller koers-winstverhouding (deel de koers van een aandeel niet door de winst in 1 jaar, adviseerde Nobelprijswinnaar Robert Shiller, maar door de gemiddelde winst in de afgelopen tien jaar) ligt zelfs op 26. Dat is erg hoog: het historisch gemiddelde ligt op ongeveer 16. De aandelenmarkten in Europa, Japan en opkomende markten noteren beduidend lagere k/w’s. Belangrijk is het feit, stelt Koesterich, dat de koers-winstverhoudingen van aandelen uiteindelijk altijd weer tenderen naar het gemiddelde. Daarom verlagen beleggers hun lange termijn verwachtingen ten aanzien van Amerikaanse aandelen.

Analisten van het BlackRock Investment Institute voorspellen voor Amerikaanse large caps een jaarlijks rendement van 4% over de komende vijf jaar. Voor andere aandelenmarkten liggen er ook de nodige uitdagingen in het verschiet; maar die bieden beduidend meer ruimte voor verdere groei en koerswinst dan de Amerikaanse aandelenmarkt.