Nieuws/Financieel
1292802
Financieel

Inflatie stijgt, goud blijft veilige haven

De goudprijs is de laatste tijd flink gestegen, met name door de toename in marktvolatiliteit. Kan de goudrally doorgaan? Ja, met dank aan een toenemende inflatie.

Beleggers kennen goud als een goedkope en effectieve hedge (afdekking tegen marktrisico’s) als de volatiliteit op aandelenmarkten toeneemt. Dat was afgelopen week zeker het geval, met het rumoer en de onzekerheid rond de presidentsverkiezingen in de VS. De VIX-index, de maatstaf voor volatiliteit, stond onlangs op het hoogste punt sinds begin september. En sinds de koersen van relatief risicovolle aandelen en hoogrentende obligaties de laatste tijd onder druk stonden, steeg de prijs van goud met zo’n 4%. Een stijging volgens het boekje.

Goudprijs versus rente

Maar hoe nu verder? In de eerste dagen na de verkiezing van Trump is de volatiliteit afgenomen en veerden aandelen op. De rentes gaan naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Traditioneel doet dat de goudprijs wankelen. Maar daarbij moeten we wel bedenken dat de vooruitzichten voor goud niet alleen afhangen van de richting die de rentes inslaan, maar ook van het waarom van die stijging, stelt Russ Koesterich, Head of Asset Allocation van BlackRock.

Sinds 1972 zijn de schommelingen in de rentes van tienjaars schuldpapier goed voor zo’n 30% van de ontwikkeling van de goudprijs. Dat verklaart de fikse daling van de goudprijs tussen eind juli en begin september deze zomer: in die periode steeg de rente van tienjaars obligaties met vijftien basispunten.

Hogere inflatieverwachting

Maar een correlatie van 30% betekent dat het contraire verband tussen rente en goudprijs ook geregeld niet opgaat. Na de piek begin september is het effectieve rendement van obligaties weer wat gedaald. Zeker na de verkiezing van Donald Trump die aankondigde de consumptie te willen aanjagen door belastingverlaging en meer overheidsbestedingen, gaan de rentes omhoog;  opgestuwd door een toenemende verwachting in de markt dat de inflatie gaat stijgen. En als dat gebeurt, hoeft een rentestijging niet automatisch te leiden tot een daling van de goudprijs.

Dat werpt volgens Koesterich weer een andere vraag op: kunnen inflatieverwachtingen nog verder stijgen? Waarschijnlijk wel. Is de marktverwachting nu dat we doorschieten naar een inflatie tot 1,75%, twee jaar geleden was dat nog 2,25%. De kerninflatie (de inflatie zónder de sterk schommelende voedselprijzen en energieprijzen) in de VS was begin vorig jaar nog 1,7%, maar is inmiddels gestegen tot 2,2%. Dat komt met name door de prijsstijgingen in de zorg en de huizenmarkt, die alweer op prijsniveaus staan van voor de crisis. 

Voor beleggers die niet terugschrikken voor enige volatiliteit, is en blijft goud goede kansen bieden, in een markt waar de inflatieverwachtingen sneller stijgen dan de nominale rentes. Bovendien biedt goud altijd een veilige haven als er onverwachte dingen gebeuren.