Nieuws/Financieel
1292829
Financieel

'Hogere opening Damrak in verschiet'

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam opent de nieuwe handelsweek naar verwachting hoger. Het stof dat de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten afgelopen week deed oplaaien, lijkt enigszins neergedaald. Beleggers kijken nu vooral met interesse uit naar de eerste tekenen van het toekomstige beleid van de aanstaande president Donald Trump.

De beleggersagenda is maandag nagenoeg leeg. Later deze week volgen enkele belangrijke macro-economische cijfers. Zo worden dinsdag de eerste ramingen gepubliceerd over de economische groei in onder meer Duitsland en Nederland in het derde kwartaal. Verder komt statistiekbureau Eurostat met een nieuwe schatting van de groei in de hele eurozone. Ook openen AEX-fondsen ABN Amro, Ahold Delhaize en NN en MidKapper Delta Lloyd deze week de boeken.

Heijmans weet nog immer de aandacht op zich gericht. Het in financieel zwaar weer verkerende bouwbedrijf neemt in het voorjaar van volgend jaar afscheid van financieel directeur Mark van den Biggelaar, zo werd vrijdag nabeurs bekendgemaakt. Heijmans waarschuwde onlangs voor de dreigende financiële gevolgen van aanhoudende problemen op grote projecten. Die kunnen ervoor zorgen dat het bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen aan schuldeisers kan voldoen.

Financieringspakket

Pharming maakte bekend een financieringspakket samen te hebben gesteld voor de terugkoop van de commerciële rechten op Ruconest in de Verenigde Staten. Het biotechnologiebedrijf mikt met een combinatie van schuldpapier, converteerbare obligaties en een claimemissie op maximaal 87 miljoen euro.

De koers van BE Semiconductor Industries (Besi) beweegt mogelijk op een adviesverlaging bij Kepler Cheuvreux.

Tumultueus

De AEX sloot vrijdag met een verlies van 1 procent op 445,41 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak won daarmee in de tumultueuze verkiezingsweek per saldo iets meer dan 1 procent. De MidKap gaf op de laatste dag van de week ook 1 procent prijs, bij 640,57 punten. De graadmeters in Parijs en Londen zakten 0,9 en 1,4 procent. Frankfurt deed het aanmerkelijk beter, met een plusje van 0,4 procent.

De graadmeters in New York stegen vrijdag 0,1 tot 0,5 procent.

Olie

Amerikaanse olie was voorbeurs 0,1 procent goedkoper bij 43,34 dollar per vat. Brent stond vlak op 0,1 procent hoger op 44,78 dollar per vat. De euro was 1,0798 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.