Nieuws/Financieel
1292850
Financieel

Pharming vordert met financiering Ruconest-deal

LEIDEN (AFN) - Pharming heeft een financieringspakket samengesteld voor de terugkoop van de commerciële rechten op Ruconest in de Verenigde Staten. Het biotechnologiebedrijf mikt met een combinatie van schuldpapier, converteerbare obligaties en een claimemissie op maximaal 87 miljoen euro, werd maandag bekendgemaakt.

Pharming heeft met nieuwe en bestaande geldschieters overeenstemming bereikt over een nieuwe lening van 40 miljoen dollar (circa 37 miljoen euro). Een van de voorwaarden is daarbij dat het bedrijf zelf 40 miljoen euro weet op te halen met een converteerbare obligatielening en de uitgifte van aandelen.

In dat kader zijn al investeerders gevonden die samen minstens 17 miljoen euro willen steken in een vijfjarige converteerbare lening. Pharming verwacht later deze week vast te kunnen stellen hoe groot die lening exact wordt. Dan wordt ook de omvang van de claimemissie bepaald. Die komt als er verder geen veranderingen bij de converteerbare lening optreden uit op maximaal 33 miljoen euro.

Claimemissie

De lening van 40 miljoen dollar loopt tot juni 2020 en heeft een rente van 8 procent. De obligaties hebben een coupon van 8,5 procent. Bij de claimemissie wordt de korting op de nieuwe aandelen volgens de onderneming ,,zo laag mogelijk'' gehouden, om verwatering zoveel mogelijk te beperken.

Pharming onderzoekt met investeerders nog de mogelijkheden van alternatieve converteerbare instrumenten, die periodiek aflosbaar zijn in aandelen of cash. Die zouden de claimemissie kunnen beperken of overbodig kunnen maken, aldus het bedrijf.

Rechten

Pharming maakte begin augustus bekend dat het de rechten op de verkoop van zijn middel Ruconest in de VS voor 125 miljoen dollar terugkoopt van samenwerkingspartner Valeant. Daardoor verwacht de onderneming aanzienlijk sneller winstgevend te kunnen worden. Pharming herhaalde onlangs de prognose van een operationele winst in 2017.