Nieuws/Financieel
1293135
Financieel

Rentes lopen wereldwijd op

Extra sparen voor het pensioen betekent het koppie erbij houden.

Extra sparen voor het pensioen betekent het koppie erbij houden.

Rentes in Nederland lopen met die in heel Europa op. De Nederlandse tienjaars staatsobligatie stijgt vrijdagochtend naar bijna 0,5%. De Franse staatsobligatie gaan eveneens fors omhoog.

Extra sparen voor het pensioen betekent het koppie erbij houden.

Extra sparen voor het pensioen betekent het koppie erbij houden.

Vrijdag ging het effectief rendement voor de voor financiële instellingen belangrijkste tienjaars schuldbewijzen, na een eerdere stijging deze week, naar 0,48%.

 

De rentevergoeding is uiteindelijk bepalend voor het rentetarief van commerciële banken, en vervolgens voor wat consumenten betalen om te mogen lenen.

Italië omhoog

Ook in Duitsland (+0,3%), maar vooral in de Verenigde Staten - waar de rente op zogeheten tienjaars treasuries sinds de verkiezing van Trump ruim boven 2,1% is gekomen - loopt de rente op.

Voor de zomer stond de voor Nederland belangrijke Duitse Bund nog met een negatieve rente genoteerd. Banken moesten betalen om bij de Duitse staat hun geld te mogen parkeren.

De yield, het zogeheten effectief rendement voor beleggers, in Italiaans tienjaars papier is voor het eerst sinds de zomer van vorig jaar boven de 2% gekomen.

Verdampt

Het Italiaanse referendum op 4 december in Italië, over plannen van premier Renzi om een vereenvoudiging van de politieke besluitvorming af te dwingen, wordt gezien als belangrijk politiek risico.

Opnieuw wordt de stemming gezien als een kans zich tegen het establishment te keren. Beppo Grillo van de populistische Vijf Sterrenbeweging zou Renzi veel politieke pijn kunnen doen. Dat risico laat de rente op staatsobligaties stijgen.

Front National

De sterke stijging van de spread tussen de Franse staatsobligaties en de de Duitse Bund, als richtpunt van de Europese markt, baart zakenbank Nomura zorgen. Niet uitgesloten is dat Front National ook na de eerste stemronde significant terrein wint.

De onzekerheid hierover zal de geldmarkten gaan raken, zegt analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder ACTIAM zorgen. ,,De spread gaat naar het hoogste niveau in twee jaar. De markt kijkt al verder dan het referendum in Italië. Als mevrouw Le Pen daar president wordt, Beppo Grillo in Italië, na de onverwachte Brexit in het Verenigd Koninkrijk, en Trump president in de VS, dan heb je het over een stevig doemscenario. Met Le Pen als president is het zeer de vraag wat er met de euro gaat gebeuren", aldus Van Zeijl.

Bloedbad obligaties

De yield op Brits schuldpapier steeg naar het niveau van het Brexit-referendum. De investeringsplannen van Trump met overheidsgeld naast beloofde belastingverlagingen betekenen dat de inflatie zal stijgen, en de verdiensten voor obligatiebeleggers door de stijgende rente gaat afknijpen.

Afgelopen week is volgens dataverzamelaar Bloomberg voor meer dan $1,14 biljoen aan marktwaarde verdwenen voor staatsobligaties in reactie op de uitverkiezing van Donald Trump.

Abonneer u op onze nieuwsbrief, en volg ons op Twitter en Facebook