Nieuws/Financieel
1294002
Financieel

Profiel: Kees van Dijkhuizen

De aanstaande ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen.

De aanstaande ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen.

AMSTERDAM - De nieuwe ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen (60) studeerde Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij begon zijn carrière als beleidsmaker bij de Directie Begrotingszaken op het Ministerie van Financiën

De aanstaande ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen.

De aanstaande ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen.

Van Dijkhuizen diende als ambtenaar twee keer onder Gerrit Zalm. Zalm was minister van Financiën in het tweede kabinet-Kok toen Van Dijkhuizen in 1999 directeur-generaal van de Rijksbegroting werd. Van 2000 tot 2005 was Van Dijkhuizen schatkistbewaarder, thesaurier-generaal, toen Zalm minister van Financiën was in de kabinetten-Balkenende.

NIBC

NIBC Bank hengelde Van Dijkhuizen in 2005 binnen als chief financial officer (cfo). De voormalige Nationale Investeringsbank ging vervolgens een onstuimige periode door. Na een mislukte overnamepoging door de IJslandse Kaupthing Bank moest NIBC bij de overheid aankloppen voor steun om overheid te blijven. De staat garandeerde obligatieleningen die NIBC uitgaf, omdat de bank dit op eigen kracht niet meer kon.

ABN Amro

In 2011 werd Van Dijkhuizen getipt als dé grote favoriet om Nout Wellink op te volgen als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Minister Jan Kees de Jager koos uiteindelijk voor Klaas Knot. Van Dijkhuizen stapte op zijn beurt op 1 mei 2013 over naar het genationaliseerde ABN Amro.

Oranjes

Ondertussen was Van Dijkhuizen ook bestuurslid geworden van de Stichting Bewind. Deze instantie verzorgt de bewindvoering, testamentaire taken en het toezicht op het beheer van het afgescheiden vermogen van een deel van het Koninklijk Huis.

Dit leidde vorig jaar nog tot enige ophef toen de Volkskrant de ‘verzwegen nevenfunctie’ van de ABN Amro-cfo ontdekte. De Rijksvoorlichtingsdienst liet de krant weten dat Van Dijkhuizen niet zelf het vermogen van de koninklijke familie beheert, maar ‘als één van de bestuurders van de Stichting Bewind toezicht houdt op de vermogensbeheerder’.