Nieuws/Financieel
1294015
Financieel

Kees van Dijkhuizen nieuwe topman ABN Amro

De beoogde nieuwe ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen

De beoogde nieuwe ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen

Kees van Dijkhuizen wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van ABN Amro. De huidige financieel directeur van de bank volgt Gerrit Zalm op, die voortijdig vertrekt.

De beoogde nieuwe ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen

De beoogde nieuwe ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen

De benoeming van Van Dijkhuizen, die over tien dagen 61 wordt, moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. ABN Amro verwacht deze goedkeuring medio februari binnen te hebben.

Van Dijkhuizen werkt sinds 2013 als chief financial officer bij ABN Amro. Daarvoor vervulde de voormalig topambtenaar van het ministerie van Financiën deze rol bij NIBC.

Opdracht

De nieuwe ceo krijgt als opdracht mee: ‘het waarmaken van de strategische doelstellingen’ die tijdens de beursgang van ABN Amro werden beloofd. „Hij zal in overleg met NLFI de voorwaarden creëren voor de staat om het resterende belang in de bank verder af te bouwen”, aldus een persbericht.

Compromis

Met deze taakomschrijving lijkt ABN Amro een compromis te hebben gevonden voor de patstelling met het ministerie van Financiën. De staat, nog voor 77% grootaandeelhouder, verschilde met de Raad van Commissarissen van mening over het profiel van de nieuwe ceo: „De heer Van Dijkhuizen zal verantwoordelijk zijn om een impuls te geven aan de nieuwe leiding die ABN Amro in deze volgende fase nodig heeft.”

Vakbonden

Vakbonden FNV en De Unie spreken van een "vertrouwde keuze". De laatste tijd gingen er ook geruchten rond dat ABN AMRO voor een jongere topman zou gaan, iemand van buiten zou aantrekken voor de post of bewust zou kiezen voor een vrouw. "Dat is het allemaal niet geworden. Voor rust valt natuurlijk ook wat te zeggen, maar de omgeving waarin ABN AMRO verkeert is absoluut niet rustig", reageert bestuurder Bob Bolte van FNV.

Vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie is blij dat er "snel duidelijkheid" is over de opvolging van Zalm. Hij vindt het goed dat de nieuwe topman "iemand is die de bank goed kent". De belangrijkste opdracht voor Van Dijkhuizen is volgens Castelein het bepalen van een "duidelijke richting" die hij met de bank op wil.