Nieuws/Financieel
1294035
Financieel

Brexit hakt stuk uit Toblerone-reep

Chocolademaker Toblerone heeft zijn karakteristieke repen in het Verenigd Koninkrijk fors kleiner gemaakt. De hogere productiekosten door het gevallen Britse pond snijden letterlijk delen van driehoekige reep weg.

Mondelez, de producent, erkent de ingreep. Het heeft het gewicht van de reep aangepast en vooral het aantal brokken teruggebracht.

Online is woedend gereageerd door Britten die zich achtergesteld voelen.

 

 

,,Wij en andere bedrijven kampen met hogere productiekosten voor een groot aantal ingrediënten,” aldus Mondelez. ,,We hebben die kosten zo lang mogelijk gedragen. Om Toblerone zo lang mogelijk in de winkels te houden hebben we in het Verenigd Koninkrijk het gewicht van twee van de drie repen beperkt."

Shrinkflation

Een van de Toblerone-repen is door de prijsdruk verkleind van 170 naar 150 gram.

Mondelez verhoogde de prijzen ondanks duurdere inkoop van grondstoffen niet, maar ging over tot het zogeheten “shrinkflation”.

Eerder werd het voor Britten heilige potje Marmite door supermarktketen Tesco uit de schappen gehaald, nadat Unilever voor nieuwe productie vasthield aan de hogere inkoopprijzen.

Marmite

Met het dalende Britse pond tegenover de euro en dollar werd zelfs Marmite voor Tesco te prijzig. Inmiddels is met Unilever een akkoord afgesloten en is het smeersel weer beschikbaar.

De ingrepen staan niet op zich. Apple, werkend met dollars, heeft vorige maand de kosten van zijn Mac Pro voor het Verenigd Koninkrijk met bijna 20% verhoogd.

Ingrepen

De Bank of England heeft consumenten in september expliciet gewaarschuwd voor deze prijsverhogingen, wijzend op talloze ingrepen bij producenten die overal kleinere verpakkingen voorbereidden om tegen dezelfde prijzen te kunnen blijven leveren.

Abonneer u op onze nieuwsbrief, en volg ons op Twitter en Facebook.