Nieuws/Financieel
1294038
Financieel

Shell helpt AEX aan winst

Het Damrak sloot de zwakke handelsdag dinsdag toch af met kleine winst. Het optimistischer geworden Shell gaf de markt een beslisend duwtje omhoog. De markt rekent op een overwinning van Clinton. Arcelor Mittal werd de grote verliezer op Election Day.

De AEX-index sloot 0,4% hoger op 450,18 punten. De Midkap-index zakte 0,04% bij op een stand van 643,66 punten.

Parijs won 0,4%, Frankfurt sloot 0,2% hoger, terwijl de FTSE 100 in Londen met 0,6% pluste.

Wall Street noteerde dinsdag rond het slot hoger. De Dow Jones stond 0,3% hoger, de Nasdaq steeg met 0,3%. Medicijnontwikkelaar Valeant en autoverhuurder Hertz (-50%) gingen fors ondernuit.

Beleggers in de VS reageerden verheugd dat de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton haar voorsprong op de Donald Trump weer wist te vergroten. Morgenochtendvroeg is zo goed als zeker bekend wie de race om het Witte Huis zal gaan winnen. Het meest gehoorde scenario is dat de Democraten de meerderheid in de Senaat houden, en de Republikeinen overmacht houden in het Huis van Afgevaardigden.

,,De markt wacht eigenlijk alleen nog op de bevestiging dat Clinton wint", zegt Laurens Maartens, valutahandelaar bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij.

,,Bij Trump moet het in alle swingstates goed gaan. Voor Hillary kan het na succes in New Hampshire al heel vroeg gepiept zijn." Daar gingen de stembussen om zes uur Nederlandse tijd over. ,,En anders in Nevada of Ohio. Maar de markt houdt zeker rekening met een zwarte zwaan", verwijst Maartens naar de rond 10% marge aan onzekerheid.

De bewegingen in de markt zijn vooral van algoritmische programma's, de grote partijen zitten stil, merkt handelaar Rein Schutte van Indexus Vermogensbeheer.

De euro noteerde vrijwel onveranderd bij $1,103. Goud, doorgaans een vluchtheuvel bij onzekerheid, won 0,3% aan terrein.

Brentolie ging 0,1% omlaag tot $46,12 per vat. Het kartel OPEC voorziet voor komende jaren meer aanbod daardoor een prijsdaling volgens zijn jaarlijkse World Oil Outlook voor de periode tot 2019. Grondstoffen scoorden als een van de weinig winnende sectoren.

Volgens Schutte van Indexus Vermogensbeheer moet aan de daling in de namiddag met 1% weinig waarde worden gehecht. ,,Die oliemarkt zit nog vol speculatie. De prijs is eerst geforceerd boven $50 gemanouvreerd, en komt hard terug. Dat is heel normaal bij overvoorraad."

Arcelor verkocht

In de AEX werden de resultaten van Arcelor Mittal slecht ontvangen.  De koers van het staalconcern, dat met 21,7 miljoen stukken verreweg het best verhandeld werd, kwam steeds verder onder druk en dook maar liefst 4,3% omlaag. Het verbeterde bedrijfsresultaat over het derde kwartaal kwam lager uit dan vooraf werd verwacht.

ABN Amro (+0,3%) is volgens berichtgeving van het FD in de fout gegaan met verkoop van hypotheken

ING zorgde met 5,5 miljoen verhandelde aandelen voor negatief tegenwicht in de AEX met 0,9% verlies. Verzekeraar Aegon, 3,5 miljoen stukken, steeg bij de slotbel 0,5%.

Bij de overige hoofdfondsen waren de uitslagen overwegend beperkt. DSM voegde 0,8% toe aan het vorige slot, Heineken pluste met 1,1%.

RD Shell was in goede doen, geholpen door de aantrekkende olieprijzen en ging mee aan kop met een plus van 1,2%. In de namiddag meldde ceo Van Beurden dat de vrije kasstroom in de periode 2019 emn 2021 hoger uitkomt dan eerder gedacht, bij $20 tot $30 miljard per jaar. Dat is goed voor het dividend.

Akzo Nobel werd 0,7% meer waard. Boskalis keek tegen een verlies van 0,5% aan. 

Delta Lloyd

Bij de middelgrote fondsen boekte Aperam 0,5% winst. De roestvrijstaalfabrikant meldde maandag nabeurs vorig kwartaal meer winst te behaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Analisten noemden het resultaat in lijn met verwachtingen.

Delta Lloyd verloor 0,9%, het aandeel staat daarmee bij €5,39 per aandeel net boven het bod van €5,30 van NN Group (+0,5%).

Bouwer BAM was in mineur met een koersverlies van 2,5%. Bodemonderzoeker Fugro viel 0,8% terug na de matige prestaties van branchegenoot CCG. Flow Traders belandde voorafgaand aan zijn kwartaalcijfers woendag onderaan met een koersdaling van 1,5% bij het slot.

PostNL dat de voorgaande dag de stal show in reactie op het verhoogde overnamebod tot €5,60 door het Belgische BPost zag de koers met 0,7% dalen. De voormalige topman Ad Scheepbouwer ziet niets in het samengaan van beide partijen. De bestuursrechter schrapte bovendien een dwangsom. KBC verwacht meer dividend door de fusie.

Intertrust koerste 0,4% hoger. De topman van het bedrijf heeft eerder deze maand aandelen van het financiële concern ingekocht.

AscX-fonds AMG koerste 8,4% omhoog na een gunstig rapport van analisten bij ING die het gespecialiseerde staalconcern op de kooplijst hebben gezet.

Lucas Bols vervolgde de weg omhoog met een plus van 2,9% bij de slotbel. Een dag eerder werd de likeurenproducent al in het zonnetje gezet door analisten van ABN Amro.  

Heijmans daarentegen was nog steeds uit de gratie bij beleggers vanwege de aanhoudende onzekerheid over de impact van verliesgevende projecten. De koers van het bouwbedijf werd 5,3% teruggeworpen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief, en volg ons op Twitter en Facebook.