Nieuws/Financieel
1294044
Financieel

Een spannend jaareinde voor goud?

2016 zit er alweer bijna op en ondanks een sterke start van het jaar is de goudprijs de laatste maanden wat afgevlakt. Toch is de prijs van goud sinds januari dit jaar tot nu toe met 22% gestegen.

Zoals u zich wellicht kunt herinneren, begon 2016 met paniek op de beursvloer. In januari devalueerde China de yuan. Dit was het startschot voor dalende koersen op de wereldwijde beurzen en de opnieuw ingezette stijging van goud.

Presidentsverkiezingen VS

 

Een tumultueuze presidentsverkiezing zal goud opnieuw weer in de schijnwerpers doen plaatsen. Het zal niemand ontgaan zijn dat over een paar dagen één van de opmerkelijkste verkiezingen gaan plaatsvinden die de VS ooit heeft meegemaakt. De tegenstellingen tussen de twee kandidaten lijken groter dan ooit en zorgt voor verdeeldheid.

Aan de kant van de Democraten staat Hillary Clinton die de ingeslagen weg van president Obama wil voortzetten. Haar Republikeinse tegenstander is Donald Trump, een zakenman in hart en nieren, die beweert de politiek in te zijn gegaan om Washington “schoon te vegen”.

Een goed moment voor goud?

Als het Witte Huis voor het eerst een vrouwelijke president mag verwelkomen dan zal dit waarschijnlijk niet veel verandering in beleid teweegbrengen. Hillary Clinton wil dat het omstreden Obamacare behouden blijft (ondanks stijgende premies) en vicepresident Joe Biden is nu al getipt als minister van Buitenlandse Zaken.

Maar met de revelaties die momenteel dagelijks door Wikileaks worden onthult lijkt het erop dat steeds minder mensen een goed gevoel overhouden aan Clinton als president en lijkt de zeer onconventionele politicus Trump steeds meer terrein te winnen.

Daarnaast staan de beurskoersen in de VS niet ver van hun hoogtepunt af. Huisprijzen zijn in sommige delen van de VS aan het afvlakken en zelfs aan het dalen.

Bovendien hint de centrale bank van de VS, de Federal Reserve, nog altijd op een rentestijging op korte termijn.

Een nieuwe president die bij veel Amerikanen niet in de smaak valt zal de situatie absoluut niet bevorderen. Het is tijd om even het hoofd erbij te houden.

Speculeren op een stijging in de prijs van goud zou nu niet ongebruikelijk zijn, maar een prudentiele maatregel om een gedeelte van uw beleggingsportefeuille toe te wijzen aan goud is op dit moment niet onverstandig.

Marleen Evertsz is mede-oprichter en managing partner bij GoldRepublic, het online handelsplatform waar beleggers fysiek zilver en goud kopen en de actuele goudprijs kunnen volgen. Marleen was voor de oprichting van het bedrijf werkzaam bij marketmaker Optiver. Zij was daar o.a. managing director van de Amerikaanse vestiging van het bedrijf. In deze column geeft Marleen haar persoonlijke mening over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Vragen of reacties kunt u mailen naar m.evertsz@goldrepublic.com.