Nieuws/Financieel
1294134
Financieel

'Aantrekkende inflatie stelt ECB voor lastig keuze'

Hoewel de Europese centrale bank (ECB) nog in ieder geval tot maart 2017 zal doorgaan met het opkoopprogramma van staatsobligaties (QE) bemoeilijkt de terugkeer van de inflatie in de eurozone de keuze om het bestaande stimuleringspakket te verlengen. Dat stelt Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders.

De Europese centrale bank die al jaren met drastische steunmaatregelen de inflatie probeert aan te jagen, zal naar verwachting op korte termijn een besluit nemen over het al dan niet vervolgen van het opkoopprogramma na maart 2017.

Zangana voorziet dat in de komende maanden de impact van de gekelderde olieprijzen bij de start van dit jaar waarschijnlijk uit de inflatiecijfers gaan verdwijnen, waardoor de meeste landen dichter naar de ECB-doelstelling van 2% toegaan. Daarna houdt hij er rekening mee dat de inflatie weer terug zal vallen tot ver onder het gewenste niveau.

Een stijgende inflatie in de eurozone kan het voor de ECB te gewaagd maken om de monetaire verruiming te gaan verlengen, stelt Zangana. Doordat de stijging van de inflatie naar verwachting van voorbijgaande aard is, zal de ECB volgens hem bij volgende rentevergadering op 8 december er echter goed aan doen om de QE voort te zetten na maart 2017.