Nieuws/Financieel
1294152
Financieel

Farmaceut Valeant snijdt in verwachtingen

LAVAL (AFN) - Valeant Pharmaceuticals heeft zijn winst- en omzetverwachting voor heel het jaar naar beneden bijgesteld. Het nieuwe winstalarm van de Canadese farmaceut volgde op teleurstellende prestaties in het derde kwartaal.

Valeant rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 5,30 dollar tot 5,50 dollar. Eerder ging Valeant nog uit van een winst per aandeel tussen de 6,60 dollar en 7 dollar. De prognose voor de opbrengsten werd teruggezet naar een range van 9,55 miljard dollar tot 9,65 miljard dollar. Eerder rekende Valeant nog op een omzet tussen de 9,9 miljard dollar en 10,1 miljard dollar.

In het derde kwartaal zette Valeant een verlies in de boeken van ruim 1,2 miljard dollar, onder meer door een afschrijving op dochterbedrijf Salix. De omzet kelderde met 11 procent tot zo'n 2,5 miljard dollar.

Salix

Onlangs meldde zakenkrant The Wall Street Journal dat Valeant overweegt Salix te verkopen aan Takeda Pharmaceuticals. Valeant nam Salix zelf in april vorig jaar voor omgerekend circa 15 miljard euro over. Daar ging Valeant dinsdag niet concreet op in, wel zei de onderneming gesprekken te voeren met partijen over verschillende desinvesteringen. Ook een verkoop van de tak die apparatuur maakt voor oogoperaties staat naar verluidt op de agenda.

Valeant staat al tijden onder druk, onder meer door vermeende boekhoudfraude waardoor jaarrekeningen moesten worden herzien. Ook ligt de onderneming onder het vergrootglas bij toezichthouders en het Amerikaanse Congres. De in mei ingevlogen topman Joe Papa moet de onderneming weer op de rails krijgen.

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming kocht onlangs de commerciële rechten van het middel Ruconest in Noord-Amerika terug van Valeant. Deze deal zal naar verwachting in de loop van november worden afgerond, zo kondigde Pharming eerder aan.