Nieuws/Financieel
1294160
Financieel

CBb schrapt dwangsom PostNL

DEN HAAG (AFN) - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep een door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan PostNL opgelegde dwangsom geschrapt. Dat bleek dinsdag.

De ACM legde de dwangsom, met een maximum van 2,5 miljoen euro, in 2013 op omdat PostNL regionale postbedrijven, bij de bundeling van post van verschillende afzenders, een hoger tarief rekende dan bedrijven die partijen aanbieden met hetzelfde afzenderadres.

Het CBb vindt nu dat het onderzoek van ACM tekortschiet. Zo is niet goed onderzocht of het doel van de korting het verschil in behandeling rechtvaardigt. ,,Een volumekorting, die bijdraagt aan omzetvergroting is namelijk soms toegestaan'', aldus het CBb. De ACM liet weten te overwegen het onderzoek opnieuw te gaan verrichten.

PostNL zei in een reactie dat het wegvallen van de boete geen gevolgen voor de financiële verwachtingen van het bedrijf. PostNL rekent er onverminderd op dat de kosten van regelgevingsmaatregelen de komende drie tot vier jaar oplopen tot 30 miljoen euro à 50 miljoen euro per jaar. Verder verwacht het bedrijf vanaf volgend jaar weer dividend uit te kunnen keren.