Nieuws/Financieel
1294175
Financieel

Belegger vreest onzekerheid rond beleid Donald Trump

Markt hoopt op Hillary

Amsterdam - De opluchting bij beleggers was bij de start van de week groot, nadat Donald Trump wegzakte in de peilingen. Mocht de Republikeinse kandidaat winnen, dan betekent dat een schok op de financiële markten.

Clinton staat er, gekeken naar het aantal kiesmannen dat ze kan verwachten, beter voor dan Trump. Maar met de onverwachte uitslag van het Brexit-referendum in het achterhoofd, kunnen beleggers beter niet te vroeg juichen. „Die uitslag was ook geen toevalstreffer” zegt hoofd investeringen Lars Dijkstra van Kempen. „Er is een politieke en economische onderstroom gaande, tegen globalisering en richting populisme. Vlak Trump en de onvrede waar hij voor staat dus nog niet uit.”

Wie de richting van de beurzen naast de peilingen legt, ziet dat beleggers weinig ophebben met een president Trump. Toen hij afgelopen week steeg in de peilingen, zakte de S&P500 negen dagen op rij, de grootste verliesreeks sinds 1980.

De redenatie hierachter is dat Clinton grotendeels een voortzetting is van het beleid van Obama. Trump is de grote onbekende factor. „Hij is niet consistent in wat hij nou met zijn beleid wil. Bovendien wil hij een heel harde lijn voeren op bijvoorbeeld handel, dat kan negatieve gevolgen hebben”, zegt Philippe Ithurbide, hoofd onderzoek en strategie van vermogensbeheerder Amundi.

Lees hier het gehele artikel over de impact van de verkiezingsuitslag op de financiële markten.