Nieuws/Financieel
1294190
Financieel

Een op de vijf bedrijven analyseert big data

Steeds meer bedrijven maken gebruik van big data. Volgens een onderzoek van het CBS zou een op de vijf bedrijven met minstens 10 werknemers in 2015 analyses hebben uitgevoerd op big data.

Vooral de grote bedrijven doen aan big-data-analyse. Van de bedrijven met 500 of meer werknemers analyseert 42 procent big data, van de kleine bedrijven met 10 tot 20 werknemers is dit slechts 15 procent.

Big-data-analyse is het gebruik van technieken en softwaretools om vaak grote en ongestructureerde gegevensbestanden te analyseren.

Volgens het onderzoek wordt er vooral in de informatie- en communicatiesector big data geanalyseerd. Bij telecombedrijven zou het aandeel 44 procent zijn. Bedrijven in de telecommunicatiesector beschikken over grote hoeveelheden eigen data, en 30 procent van hen voert daarop big-data-analyses uit, aldus het CBS.

Ook veel verzekeraars analyseren hun eigen big data. Van de reisbureaus voeren drie op de tien big-data-analyses uit. Zij gebruiken vooral sociale media als bron. De transportsector richt zich vooral op big data over geografische locaties.