Nieuws/Financieel
1294208
Financieel

'Postfusie biedt zicht op meer dividend'

AMSTERDAM (AFN) - Een fusie tussen PostNL en en zijn Belgische branchegenoot Bpost lijkt op het eerste gezicht niet tot grote kostenvoordelen te leiden. Maar de sterke balans van Bpost kan wel waarde toevoegen voor aandeelhouders van PostNL, schrijft analist Ruben Devos van KBC dinsdag in een analyse.

KBC ziet weinig overlap in de activiteiten van beide post- en pakketbezorgers, zodat uit een combinatie weinig synergie valt te halen. Wel ziet de bank mogelijke voordelen bij bijvoorbeeld inkoop, overhead, IT, en klantenservice. Ook kan de capaciteit op logistiek gebied mogelijk beter worden benut.

Het grootste voordeel zit hem volgens KBC evenwel in de sterke balans van Bpost. Die kan als tegenwicht dienen voor het negatieve eigen vermogen van PostNL, dat nu nog de betaling van dividend door het Nederlandse bedrijf in de weg staat. PostNL wil aandeelhouders vanaf volgend jaar weer laten delen in de winst. Samen met Bpost kan dat veel voortvarender, meent Devos.

Bpost verklaarde zich zondagavond bereid 5,65 euro per aandeel op tafel te leggen voor zijn Nederlandse branchegenoot. Het aandeel PostNL, dat er maandag al 3,8 procent bijkreeg, steeg dinsdagochtend 1,1 procent tot 4,94 euro, in een licht hogere MidKap.