Nieuws/Financieel
1294246
Financieel

Strijd Hillary vs Trump

Misschien wel de grootste reality show ter wereld. Vele mensen zullen vannacht speciaal de wekker zetten om het spektakel live mee te maken. Zal onze wereld er nog hetzelfde uit zien morgenochtend? Bijgaand wat persoonlijke gedachten over wat er zich vannacht zal afspelen en wat hiervan daadwerkelijk de uitwerking zal zijn op ons dagelijks leven.

Hieronder de meest belangrijke spelregels die ervoor moeten zorgen dat er een eerlijke keuze gemaakt kan/zal worden. In de onderstaande overzichten is goed te zien dat het niet alleen gaat om het binnen halen van de meeste staten, maar ook om het aantal Electoral votes voor de presidentskandidaat. Het minimum aantal om te worden gekozen voor het Witte Huis staat op 270. De kansen voor Trump liggen op het moment rond de 35 procent.

In het derde overzicht is goed te zien hoe belangrijk een individuele staat kan zijn bij een eventuele close finish/tipping point. Met een kans van iets meer dan 18 procent, is Florida de belangrijkste speler als het echt spannend gaat worden vannacht. Tevens is er gekeken naar wat een zeer hoge opkomst voor effect kan hebben op de uitslag, ofwel waar zijn je stemmen het meest waard, het antwoord op deze vraag is in New Hampshire.

 

(www.fivethirtyeight.com)

 

Mijn watchlist:

De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar de aandelenmarkten en het effect van een eventuele Trump overwinning op de korte termijn. Op het moment zou een Brexit scenario, waarbij de markten meer dan 5 procent dalen, het meest aannemelijk zijn. Bij een overwinning van Clinton zal er een kleine shortsqeeze op de markten zichtbaar zijn.

Goud en Zilver

Deze edelmetalen liepen de afgelopen dagen wat op. De gedachte hierbij is dat met Trump aan het roer de rente misschien niet zal worden verhoogd in december. Dit zorgt voor een lagere dollar en dus opwaartse kansen voor goud en zilver.

De USDJPY

Deze zomer gaf ik aan weer opwaartse kansen te zien in dit valutapaar, aangezien dit een risk-on valutapaar is. Bij winst van Hillary zie ik de usdjpy richting de 107 gaan (zie onderstaande grafiek). Een Trump overwinning zal de usdjpy weer richting de 100 duwen.

 

VIX

U weet het ik ben een grote fan van de VIX aangezien het niet meer is dan een brandverzekering. Mocht The Donald een grote bosbrand veroorzaken dan weet u wat u eraan heeft.

Watchlist:

fti: 447 eurusd: 1,1045 wti: 44,90 brent: 46,30 goud: 1285 zilver: 18,35 CSI300: 3370 VIX: 18,70 Nieuwtjes:

- Topman Intertrust koopt aandelen

- Dure yen raakt Toyota minder dan gevreesd

- Bedrijfsresultaat Esperite blijft negatief

- Crédit Agricole verdubbelt winst

- Advies AMG omhoog bij ING

- Meer winst voor staalgigant ArcelorMittal

- Gemalto krijgt opdracht van Intesa Sanpaolo

- Aziatische beurzen stabiel op verkiezingsdag

- 'Adviseurs ABN in de fout met hypotheken'

- Chinese export daalt voor zevende maand op rij

- Wall Street stevig omhoog na opmars Clinton

-  Rutte: serieuze vragen bij bod op PostNL

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

08:00 Duitsland - Handelsbalans Duitsland - september

08:00 Duitsland - Industriële Productie Duitsland - september

08:45 Banque de France (FR) - Betalingsbalans Frankrijk - september

08:45 Frankrijk - Budgettaire situatie van de Staat - eind september 2016

08:45 Frankrijk - Handelsbalans Frankrijk - september

08:45 Frankrijk - Investeringen ondernemingen Frankrijk - oktober

10:30 Verenigd Koninkrijk - Industriële Productie- september

11:00 Europese Unie - Industriële importprijzen - september

13:30 ExxonMobil Corporation - notering ex-dividend

13:30 IBM - notering ex-dividend

13:30 Pfizer Inc. - notering ex-dividend