Nieuws/Financieel
1294249
Financieel

Site fiscus blijft ’plat’ liggen

Amsterdam - De Belastingdienst gaat niet extra investeren om te voorkomen dat de website van de dienst plat komt te liggen tijdens piekmomenten in het voorjaar. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de fiscus.

Afgelopen voorjaar lag de site veelvuldig plat in de aanloop naar 1 april, de deadline voor de jaarlijkse aangifte. Dat leidde tot veel frustratie bij burgers.

Volgens de Belastingdienst krijgen alleen ’surplusbezoekers’ een ’sorry-pagina’ te zien als de website de maximale capiciteit aan bezoekers bereikt heeft. Het is volgens de dienst ’niet haalbaar’ om dit te verhelpen. Het zou „in verhouding een disproportionele capiciteitsuitbreiding” betekenen, slechts bedoeld voor het „opvangen van enkele pieken in de campagne”.

Dat vindt de fiscus te duur. Wel zegt de Belastingdienst te streven naar „een nog hoger aantal gelijktijdige gebruikers”.

Maar volgens Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit, gaat dit de problemen niet verhelpen.

In een interview in De Telegraaf gaf hij eerder al aan dat het beter zou zijn als de Belastingdienst de periode waarin aangifte moet worden gedaan zou verlengen om pieken in het bezoek te voorkomen. „Het komt er op neer dat de Belastingdienst burgers uitnodigt om op hetzelfde moment allemaal hetzelfde te gaan doen. Dan roep je over jezelf af dat het niet gaat werken.”

Maar over het oprekken van de aangifteperiode wordt met geen woord gerept in de halfjaarrapportage.