Nieuws/Financieel
1294303
Financieel

'AEX kijkt naar verkiezingen VS'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen openen dinsdag naar verwachting vrij dicht bij de slotstanden van een dag eerder. De beurshandel zal in het teken staan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maandag gingen de graadmeters nog flink omhoog, na een opmars van Hillary Clinton in de peilingen.

Enige druk kan komen uit Duitsland, waar voorbeurs bleek dat de industriële productie in september veel scherper is afgenomen dan verwacht. Ook de import en export van de grootste economie van Europa namen af.

Op Beursplein 5 staat de staalsector in de schijnwerpers. Hoofdfonds ArcelorMittal zag de winst afgelopen kwartaal toenemen op een lagere omzet. Overcapaciteit in de mondiale staalindustrie blijft volgens de staalgigant wel een bron van zorg. Roestvrijstaalfabrikant Aperam, genoteerd bij de middelgrote fondsen, wist eveneens meer winst te boeken, op een iets lagere omzet.

Stamcelbank

Stamcelbank Esperite kwam met een tussentijds handelsbericht naar buiten, zonder concrete cijfers te noemen. Daar kwam onder meer uit naar voren dat het bedrijfsresultaat (ebitda) van de groep afgelopen kwartaal wederom negatief was en de omzet iets aandikte.

Elders in Europa bracht een keur aan bedrijven details over financiële prestaties. Zo openden Henkel, Adecco, Crédit Agricole en Deutsche Post onder meer de boeken. In België kunnen beleggers reageren op een handelsbericht van Solvay.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voorbeurs 0,2 procent naar 44,81 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder bij 46,19 dollar per vat. De euro werd bij de slotbel voor 1,1045 verhandeld, tegen 1,1036 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.