Nieuws/Financieel
1298135
Financieel

Meer olie, tanken goedkoop

Schalieproductie komt los.

Schalieproductie komt los.

De kans op een prijsdaling van olie en uiteindelijk goedkoper tanken neemt toe. Volgens energieagentschap IEA wordt de voorraad beschikbare olie de komende tijd alleen maar groter.

Schalieproductie komt los.

Schalieproductie komt los.

De olieprijs veert momenteel juist op. Brentolie noteerde vrijdagochtend 0,5% hoger bij $57,15 per vat van 159 liter, omdat handelaren rekenden op een tekort.

In november kwamen de leden van het oliekartel OPEC en de grootleverancier Rusland tot afspraken om hun productie te beperken.

Uit nieuw onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) blijkt echter dat de groei van de voorraad tot zeker volgend jaar doorgaat. Met meer aanbod betekent dat op termijn lagere prijzen, uiteindelijk ook aan de pomp.

Afname vraag

Steeds meer oliebedrijven in de Verenigde Staten hervatten de productie nu de prijs van $27 naar $50 is doorgestegen. Tegelijkertijd ziet de IEA een afname van de vraag naar ruwe olie, vooral door de nog altijd vlakke economische groei.

“Met als gevolg dat de voorraden olie naar niveaus gestegen zijn die we nooit eerder hebben gezien", aldus het energieinstituut.

Minder kosten

Analisten van BNP Paribas zien eveneens een lagere prijs voor een langere tijd. Handelsbedrijf Petromatrix ziet dat vooral niet-OPEC-landen zoals Rusland in staat zijn om hun productie veel sneller aan de lagere olieprijs aan te passen: ze kunnen tegen minder kosten blijven leveren.

Volg financieel nieuws direct met deze gratis app van DFT. Meld aan