Nieuws/Financieel

Grensverlegger: KeyOkay heeft de sleutel tot succes

Huizen door heel Europa

Door Sophie Zimmerman

Douwe Wielenga bij enkele van de 250 Amsterdamse huissleutels die Keyokay beheert.

Douwe Wielenga bij enkele van de 250 Amsterdamse huissleutels die Keyokay beheert.

Foto Marcel Antonisse

Amsterdam - Douwe Wielenga wilde weleens weten hoe het is om een eigen bedrijf te hebben. Samen met een vriend begon hij in 2013, naast zijn werk in de financiële sector, een sleutelservice voor mensen die hun huis verhuurden maar zelf niet aanwezig konden zijn bij de ontvangst van gasten.

Douwe Wielenga bij enkele van de 250 Amsterdamse huissleutels die Keyokay beheert.

Douwe Wielenga bij enkele van de 250 Amsterdamse huissleutels die Keyokay beheert.

Foto Marcel Antonisse

De eerste klanten waren familie en vrienden. Drie jaar later regelt KeyOkay niet alleen de verhuur van 250 appartementen in onze hoofdstad, het werkgebied beslaat inmiddels Antwerpen, Florence en binnenkort ook Lissabon.

„In Amsterdam is het onze main business om huiseigenaren al het werk uit handen te nemen bij het verhuren van hun huis”, legt Wielenga uit. „Wij zorgen voor mooie foto’s van de woning, maken een profiel aan op verschillende verhuursites, zoals Airbnb, Windu en Expedia, regelen de boekingen, het linnengoed en de schoonmaak. De verhuurder hoeft zelf nergens aan te denken.”

Hotelkamerkwaliteit

Langzaamaan verschuift het werkgebied van KeyOkay echter, vertelt de ondernemer. „We zien dat het profiel van huurders is veranderd. Ze huren dan wel van particulieren, maar verwachten hotelkamerkwaliteit.” En die kwaliteit is makkelijker te leveren bij appartementen in eigen beheer, merkt Wielenga. „Bij eigen shortstay-appartementen is het makkelijker voor ons om constante kwaliteit te leveren.”

In Amsterdam liggen er vanwege de regelgeving echter weinig kansen op de shortstay-markt. Dát en Wielenga’s overtuiging dat ’de status quo funest is voor ondernemers’ zorgde voor de uitbreiding van KeyOkay naar het buitenland. „Wij zijn op zoek gegaan naar markten die bij ons passen. ”

Blauwdruk

De eerste stap over de grens, nu anderhalf jaar geleden, was naar Antwerpen. „Niet iedereen snapte waarom we niet meteen naar een grotere stad uitbreidden, maar het was niet ons doel om een financiële klapper te maken”, legt de ondernemer uit. „We wilden een blauwdruk maken voor de internationale uitrol en Antwerpen leende zich daar perfect voor: een middelgrote stad, geen taalbarrière en relatief dicht bij huis, maar wel andere regelgeving en een ander rechtssysteem.”

In België begon KeyOkay ook met de verhuur van particuliere appartementen maar inmiddels heeft het bedrijf er verschillende appartementen in eigen beheer. „Daarbij gaat het nu nog om huur, maar in de toekomst willen we er onze eigen huizen aanschaffen.”

In Florence, waar KeyOkay afgelopen mei de markt betrad, richt het bedrijf zich niet meer op huizen van particulieren, maar uitsluitend op appartementen in eigen beheer. Dat zal ook in Lissabon het geval zijn. Het voornemen is om op langere termijn in alle nieuwe steden ook eigen vastgoed te kopen.

Lievelingsstad

Alle buitenlandse vestigingen worden opgezet door een medewerker afkomstig van het hoofdkantoor in Amsterdam. Onze hoofdstad zal ook altijd de basis blijven van het bedrijf. Wielenga: „Het idee is om daarnaast kleinere teams in het buitenland te hebben. Onze systemen worden hier grotendeels getest en onze input komt hiervandaan. En daarnaast is Amsterdam gewoon mijn lievelingsstad.”