Nieuws/Financieel
1298632
Financieel

Uber vlucht uit San Francisco

Uber heeft zijn vloot met zelfrijdende taxi’s uit San Francisco weggehaald. Na conflicten met de stad San Francisco heeft de taxi-app zijn auto’s verkast naar Arizona.

Daar is de regelgeving gunstiger voor Uber. Het California Department of Motor Vehicles verbood ritten van de zelfrijdende taxi’s vorige week, enkele dagen nadat ze officieel op de weg kwamen.

Zonder vergunning

De auto’s zijn per truck afgevoerd, aldus Uber. Gouverneur Doug Ducey van Arizona heeft zijn steun aan de zelfrijdende taxi toegezegd.

San Francisco had toestemming aan zestien zelfrijdende Uber-auto’s gegeven. Die hebben een taxivergunning nodig. Volgens Uber werkt het niet anders dan de Tesla, dat met zijn Autopilot eveneens aan zelfrijdende auto’s werkt.

Waarschuwing

Uber tart volgens San Francisco al veel langer arbeidsregels en taxivoorschriften. Volgens Uber zit er in de zelfrijdende auto’s altijd een taxichauffeur die te allen tijde kan ingrijpen.

Daarom zouden de Uber-auto’s niet onder de nieuwe regels voor zelfrijdende auto’s in San Francisco hoeven te vallen en geen taxivergunning nodig hebben.

Google en Baidu

De officier van justitie van San Francisco heeft Uber vorige week gewaarschuwd in te grijpen als het concern geen vergunning zou aanvragen.

De Amerikaanse staat San Francisco eist dat bedrijven die zelfrijdende auto’s produceren zich laten registreren, iets wat Alphabet (Google), GM, Baidu, Nissan en Mercedes-Benz wel hebben gedaan.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT. Meld aan!