Nieuws/Financieel
1298649
Financieel

Particulier weer naar de beurs

Amsterdam - Voor het eerst in jaren zijn meer Nederlandse huishoudens gaan beleggen.

De markt van beleggende huishoudens is in 2016 gegroeid met 100.000 tot 1,21 miljoen. Dit blijkt uit Retail Investor 2016, het jaarlijkse onderzoek onder beleggende huishoudens dat uitgevoerd is door Kantar TNS (voorheen TNS NIPO). De 9% groei is een substantiële trendbreuk met voorgaande jaren waarin het aantal beleggende huishoudens stabiliseerde op 1,1 miljoen.

De lage spaarrente is een belangrijke stimulans voor de toename van het aantal beleggers. Huishoudens zijn in toenemende mate op zoek naar dividendrendement en andere mogelijkheden om het vermogen te behouden en/of uit te bouwen, aldus een verklaring van het onderzoeksbureau.

Het huidige aantal van 1,2 miljoen beleggende huishoudens is even groot als tien jaar geleden en steekt nog altijd mager af bij de 1,9 miljoen beleggende huishoudens die Nederland eind jaren ’90 telde.

Beleggers hebben hun asset mix ook veranderd door spaargeld te verschuiven naar beleggingen. Jarenlang was de verhouding sparen/beleggen vrijwel in balans of had sparen juist de overhand. Een andere verschuiving is de groei van indextrackers (ETF’s) die duidelijk vaker in portefeuilles van particuliere beleggers voorkomen.