Nieuws/Financieel
1298750
Financieel

2017 in met weeknotes op aandelen

Rechtstreeks gespreid beleggen in aandelen levert op langere termijn gemiddeld een goed rendement op. Wenst u dat rendement een extra impuls te geven bij aanvaarbare risico’s dan zijn er sinds kort op de Nederlandse markt verkrijgbaar zogenaamde Week notes met een bonus van 8 à 10%  na slechts één week in positie.

Geen ”alles of niets speculaties” maar degelijke beleggingsproducten met zelfs een hoofdsomgarantie onder voorwaarden aan het einde van de looptijd van 2 of 3 jaar, naar gelang de keuze.

Vorige maand is de Commerzbank als eerste in Nederland gestart met de introductie van deze beleggingsvorm en verwacht mag worden dat andere banken spoedig zullen volgen.

Hoe ziet deze nieuwe beleggingsvorm er uit?

Uw inleg bedraagt € 1.000,- per note. Looptijd maximaal 2 of 3 jaar. Bonus 8 à 10%, zodra op enige wekelijkse peildatum (de eerste keer na 2 weken) alle koersen van drie geselecteerde fondsen gelijk of hoger staan dan de startwaarden.

Bijvoorbeeld met aandelen Randstad, NN Group en ING. Groot voordeel van deze belegging is dat deze koersen niet hoeven te stijgen. Gelijk blijven is voldoende. Nadeel is natuurlijk. dat u het risico loopt dat enig fonds continu onder de startkoers blijft. Echter, staan alle koersen twee weken na introductie niet gelijk of hoger, dat is er een reële kans dat dit alsnog gebeurt op een van de wekelijkse peildata daarna.

Zelfs wanneer er aan het eind van de looptijd het slechtst presterende fonds met niet meer dan 30% is gedaald, ontvangt u uiteindelijk eerdergenoemde bonus van 8 à 10%.

Zodra de drie referentiekoersen op een van de vele wekelijkse peildata worden gehit, worden de notes vervroegd afgelost à 108 à 110% en kunt u desgewenst in een nieuwe week note stappen.

Risico’s zijn er ook

Stel dat het slechtst presterende fonds aan het einde van de looptijd met meer dan 30% is gedaald, dan loopt u in feite aandelenrisico over de volledige investering. U ontvangt dan namelijk 100% minus de procentuele daling van het minst presterende aandeel. Forse koersdalingen van het mandje aandelen tijdens de looptijd zijn niet belangrijk voor het bepalen van de aflossingskoers na 2 of 3 jaar. Uitsluitend de stand aan het einde van de looptijd. Het is dus van belang dat u een note koopt die gekoppeld is aan een mandje fondsnamen, waarover u redelijk positief gestemd bent.

Blindelings dit soort notes kopen is niet verstandig. Deze beleggingsvorm biedt namelijk de meeste kansen op succes in maanden dat beurzen breed stijgen, waarbij “groen en rijp” op de beurzen omhoog gaan.

De afgelopen weken was zo’n periode en heb ik voor het eerst ervaring opgedaan met de nieuwe notes. Hier zijn de resultaten.

Half november gekocht een 10% note met als mandje aandelen Aegon, ING en Randstad.

Twee weken later de eerste peildatum; notes direct vervroegd afgelost à 110%.

Eind november gekocht een 8% note met als mandje aandelen Arcelor, KPN en VW.

Twee weken later de eerste peildatum. Koersen Arcelor en VW hoger, KPN een fractie van een cent er onder.

Een week later zijn de notes alsnog vervroegd afgelost à 108%. Omdat ik de stukken enige dagen na de introductie heb gekocht à 95,5% bedroeg de totale opbrengst 13,5% bruto.

In december gekocht een 9% note met als mandje aandelen NN Group, Ahold en Societe Generale.

Komende dinsdag 27/12 is de eerste peildatum. Alle koersen staan ruim boven hun startwaarden. Behoudens een flauwe beursdag op 27/12 ga ik er van uit dat ook deze notes worden afgelost à 109%.

Bij elkaar opgeteld is dat 32,5% in amper enige weken tijd.

Zoals eerder gemeld, deze strategie werkt het beste in maanden dat beurzen breed oplopen. Voorts na een forse beursdip. Omdat op dat moment de volatiliteit veelal hoger is, mag zelfs een hogere bonus dan 10% worden verwacht.

Omdat deze week notes reeds na twee weken kunnen worden afgelost wordt er door de uitgevende instelling standaard geen beursnotering aangevraagd. Dagelijkse verhandeling is toch mogelijk doordat de uitgevende bank hier een markt in onderhoudt. Uw bank zal de notes op uw verzoek moeten kopen bij de uitgevende instelling.

Op dit moment zijn deze week notes bij een beperkt aantal banken en vermogensbeheerders verkrijgbaar. Naarmate deze beleggingsvorm meer bekendheid geniet mag worden verwacht dat meer banken deze service gaan bieden.

Gerard Jager is oprichter van Advance (www.advancebeleggen.nl) en Sr.vermogensbeheerder bij Onafhankelijk Vermogensbeheer ’s-Gravenhage B.V. (www.ovgbeheer.nl). Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Vermogensbeheerrelaties van Jager hebben in beginsel een longpositie in beleggingen die hij aanbeveelt. De informatie in deze column is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling aan de lezer tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jager@ovgbeheer.nl