Nieuws/Financieel
1298848
Financieel

Minder groei voor Brazilië verwacht in 2017

Braziliaanse economen hebben de groeiraming voor 2017 voor de tiende achtereenvolgende week verlaagd, aldus persbureau Bloomberg maandag.

De hoop was dat het Zuid-Amerikaanse land uit de recessie zou kruipen die al twee jaar duurt. De economen rekenen nu op een groei van 0.5% en een minder hoge inflatie voor volgend jaar.

SBM Offshore

De krimpende groei is geen goed nieuws voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in Brazilie. Oliedienstverlener SBM Offshore wil graag weer aan het werk, maar wacht nog altijd op de goedkeuring van een schikking in een corruptieaffaire van diens grootste klant Petrobras. Ook ingenieursbureau Arcadis heeft mindere tijden in het Zuid-Amerikaanse land vanwege een fraudeonderzoek. Baggeraar Boskalis haalde er onlangs wel een opdracht binnen.

Corruptie

De economie van het Zuid-Amerikaanse land zit in het slop, onder meer door de lage olieprijzen en 'Operatie Carwash', zoals de grootste corruptiezaak van Brazilië wordt genoemd. Bij het omkoopschandaal rond het oliebedrijf Petrobras zijn vermoedelijk tientallen politici en zakenlieden betrokken. Een van de bekendste verdachten is oud-president Dilma Rousseff. Zij zou een onderzoek naar corruptie bij de oliemaatschappij hebben tegengehouden. In augustus werd ze afgezet door de Senaat.