Nieuws/Financieel
1299046
Financieel

Zalm twijfelde even over ABN Amro

AMSTERDAM - In zijn imponerende loopbaan van 41 jaar stelde Gerrit Zalm zich eenmaal de vraag ’Waarom zou ik dit kunnen?’.

„Het is erg gecompliceerd. Dus echt iets voor jou”, luidde het antwoord bij De Nederlandsche Bank toen de oud-minister in 2009 gevraagd werd ceo van ABN Amro te worden.

„Ik had er zelf niet zo snel aan gedacht. Maar je probeert het maar als zo veel mensen zeggen dat je het wel kunt”, blikt de 64-jarige Zalm terug in een afscheidsinterview met De Financiële Telegraaf.

Beursklaar

De oud-minister van Financiën ziet de gongslag op de Amsterdamse beurs als het mooiste moment als bestuursvoorzitter van ABN Amro. „Mijn mensen waren echt ontroerd”, vertelt Zalm over de terugkeer van ABN Amro op de beurs.

Hij sneed de afgelopen 7 jaar flink in de kosten en schrapte duizenden banen, om ABN Amro financieel gezond en beursklaar te maken.

Opvolging

Zalm treedt met jaarwisseling terug om als bestuursvoorzitter plaats te maken voor de huidige financieel directeur Kees van Dijkhuizen. Over de chaotische opvolgingskwestie is de nog altijd vrolijke en goedlachse kort: „Ik heb het nog steeds naar mijn zin.” Lees verder: ’Mijn opvolging? Eind goed, al goed’