Nieuws/Financieel
1299473268
Financieel

Zorgvakbond ’onaangenaam verrast’ door ’onacceptabel’ registratieplan kabinet

Rotterdam - Zorgvakbond NU’91 is ’onaangenaam verrast’ door de mogelijkheid die minister De Jonge (Volksgezondheid) aan ziekenhuizen en andere zorgwerkgevers wil geven, om te registreren of personeel gevaccineerd is. Voorzitter Stella Salden noemt het plan ’onacceptabel’ en wil met de bewindsman in gesprek. Ook vakbonden FNV en CNV zijn tegen.

„Medische gegevens zijn niet voor de werkgever”, zegt Salden in een eerste reactie. „Je gaat je afvragen of er straks ook alcohol- of drugstesten mogen worden afgenomen, of dat werkgevers ook naar vaccinaties tegen andere infecties mogen vragen.” Het is werkgevers in Nederland in principe verboden om personeel te vragen naar hun medisch dossier, maar De Jonge wil daar nu dus een uitzondering op maken voor de zorg.

„We weten dat 95% van het zorgpersoneel gevaccineerd is, en dat deze professionals weten hoe ze het risico op besmetting zo klein mogelijk moeten houden”, aldus Salden. „Bovendien hebben we al een tekort aan zorgpersoneel, en een hogere uit- dan instroom. Deze mensen willen niet nog een keer in een uitzonderingspositie belanden.”

Vaccinatiedwang

Ook CNV is tegen een registratieplicht van personeel. De bond blijft benadrukken dat werkgevers hun medewerkers niet onder druk mogen zetten om zich te laten vaccineren. „Een directe of indirecte vaccinatiedwang is een inbreuk op de lichamelijke integriteit en in strijd met het zelfbeschikkingsrecht”, aldus voorzitter Fortuin. „We zijn tegen een registratieplicht van personeel. Het lost geen enkel probleem op, al was het maar omdat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen.”

„Het vaccin biedt geen garantie tegen besmettingen op de werkvloer, wel tegen ernstig ziekteverloop”, aldus Fortuin. „Mocht het aantal besmettingen weer oplopen, dan roept CNV dit kabinet op om de maatregelen weer te herzien. Tijdig ingrijpen is nodig om zorgmedewerkers niet zwaarder te belasten. De anderhalve meter afstand en striktere hygiëneregels zouden dan bijvoorbeeld weer ingevoerd moeten worden op de werkvloer.”

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong ziet de mogelijkheid om te registreren ook niet zitten. „In een overleg met de minister hebben vakbonden – maar ook werkgeverspartijen aan tafel – zich vrijwel unaniem uitgesproken tegen registratie op individuele basis.”

Werkgevers

Het plan van De Jonge valt bij werkgeversorganisaties in betere aarde. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het al langer niet te rijmen dat ondernemers wel aan hun klanten moeten vragen of ze geprikt, getest of genezen zijn, maar dat niet bij hun personeel mogen doen. „Geef ondernemers in ieder geval de mogelijkheid om dit wel te kunnen doen als de behoefte bestaat, zeker in die sectoren waar het ook aan klanten moet worden gevraagd”, aldus de werkgeversclubs. „Het is goed dat het kabinet aangeeft dit te willen onderzoeken.”