Nieuws/Financieel

Tekort aan goede technici blijft groot

Door Ertan Basekin en Martijn Klerks

Persbureau Noordoost, Heerenveen

De metaalsector zoekt de komende jaren naar duizenden nieuwe krachten, maar vooral technici zijn moeilijk te vinden. Routinematige en productiefuncties verdwijnen juist door automatisering of worden ingevuld door flexkrachten.

Persbureau Noordoost, Heerenveen

De productie van de metaalindustrie groeit dit jaar en volgend jaar met 2,8%, maar het aantal banen blijft daar ver op achter: +0,5% in zowel 2016 als 2017, stelt uitkeringsinstantie UWV in een rapport dat vandaag verschijnt. Oorzaak voor de matige banengroei: automatisering en flexibilisering.

Voor specialistische functies blijft de vraag naar goede medewerkers onverminderd groot, zegt Mechelien van der Aalst, auteur van het onderzoek. „Vergeleken met andere sectoren is er een enorme lijst met moeilijk vervulbare vacatures.”

Het aandeel bedrijven waar werk blijft liggen of later af is vanwege een tekort aan arbeidskrachten ligt in de metaalbranche nu al fors hoger dan in alle industriële sectoren samen: 10 om 8%.

Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, spreekt zelfs van een mismatch op de arbeidsmarkt. „Veel mbo-studenten worden opgeleid voor de bijstand, terwijl de kansen en de banen in de techniek te vinden zijn. We hebben handjes nodig. Bovendien is er op de technische universiteiten sprake van een studentenstop.”

Lees hier het volledige (premium)artikel.