Nieuws/Financieel
1299626
Financieel

Koopadviezen analisten leiden tot fors verlies

Beleggers die leunen op koopadviezen van analisten zijn over 2016 financieel het schip in gegaan. Sterker, op aandelen die analisten adviseerden te verkopen, boekten ze vette winst.

Wie alle positieve adviezen negeerde, ging dit jaar met 11% winst op zijn beleggingsportefeuille naar huis.

Uit het jaarlijks herhaalde overzicht van alle analistenrapporten door Dirk Gerritsen (Universiteit Utrecht) en data-analist Willem Gerritsen blijkt dat de favorieten van deze getrainde boekenonderzoekers juist 4% verlies opleverden. Ter vergelijking: de AEX-index boekte dit jaar 9,2% winst.

Zeer positief

Optimisme had analisten in de greep, aldus Dirk Gerritsen, van alle adviezen domineerde ’kopen’ met 54%.

Vorig jaar gaf Deutsche Bank de beste adviezen af, wat in een hele portefeuille leidde tot 22% positief rendement. Dit jaar ging Deutsche Bank, geraakt door miljardenboetes wegens fraude, diep naar de bodem (-23%). Net boven ING, dat voor 21% verlies zorgde, maar in 2015 nog goed was voor een plus van 10%.

Nederland

Van de twintig onderzochte adviseurs staan die van Theodoor Gilissen als Nederlandse partij het hoogste, op de zevende plaats, dankzij 12% winst op koopadviezen.

Dit jaar hadden beleggers Jefferies moeten volgen, vanwege 18% rendement. Maar beleggers profiteren ook van een goede waarschuwing: dan heeft RBC het beste rendement op tafel gelegd.

Volg financieel nieuws met deze gratis app van DFT