Nieuws/Financieel
1299816
Financieel

Kas Monte dei Paschi sneller leeg

Monte dei Paschi di Siena (MPS) dreigt sneller krap bij kas te komen zitten dan gedacht. De noodlijdende Italiaanse bank vreest over vier maanden door haar geld heen te zijn. Eerder dacht MPS nog elf maanden vooruit te kunnen.    

Het slechte nieuws heeft het aandeel MPS vanochtend een koersval van 12% bezorgd op de beurs in Rome. De handel in het aandeel werd daarna tijdelijk stilgelegd.

MPS had deze maand nog €10,6 miljard in kas. De verwachting is dat daar niets meer van over is in maart. In de maand erna ontstaat een tekort van zo'n €15 miljard. Deze oudste bank ter wereld probeert momenteel €5 miljard aan extra kapitaal op te halen, maar die poging verloopt problematisch.

€52 miljard nodig

MPS is bepaald niet de enige Italiaanse bank die een kapitaalinjectie nodig heeft. Persbureau Bloomberg becijfert dat er €52 miljard nodig is om de banken er te laten voortbestaan.

De banken in Italië hebben veel last van slechte leningen. De sinds de crisis aangescherpte Europese regels verbieden in principe staatssteun aan banken. Dat betekent dat beleggers moeten bloeden bij een ondergang. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid waar Italië nu gebruik van wil maken, om de talloze kleine Italiaanse beleggers tegemoet te komen.