Nieuws/Financieel
1299964
Financieel

ECB wil grotere banken in Europa

ECB-hoofdeconoom Peter Praet.

ECB-hoofdeconoom Peter Praet.

FRANKFURT - Het zou goed zijn als er een fusiegolf komt in de bankensector. Nu zijn banken te gevoelig voor eventuele schokken in de nationale economie. Dat zegt Peter Praet, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, in een interview met DFT. “Er is grote behoefte aan consolidatie in de bankensector.”

ECB-hoofdeconoom Peter Praet.

ECB-hoofdeconoom Peter Praet.

Praet heeft kritiek op de Europese bankenunie. Er is wel Europees toezicht op de bancaire sector geregeld, maar de risico’s van omvallende banken moeten nog altijd grotendeels door individuele lidstaten worden gedragen. Binnen vijf jaar moet de bankenunie worden afgemaakt en de risico’s op Europese schaal worden gedeeld, aldus Praet.

Een consolidatieslag zou dan de financiële sector stabieler maken, zegt de ECB-hoofdeconoom: „We moeten diversiteit hebben. Grote en kleine banken. Maar ik denk zeker dat we pan-Europese banken moeten hebben. Dat betekent dat banken bij een nationale economische schok niet te veel blootgesteld zijn aan één land.”

Praet trapt een serie eindejaarsinterviews af. Tot aan oudjaarsdag verschijnen in de Financiële Telegraaf vraaggesprekken met onder meer eurocommissaris Margrethe Vestager, oud-FNV-voorzitter Ton Heerts en Philips-topman Frans van Houten.

 

Lees hier het hele interview met Peter Praet.