Nieuws/Financieel
1299996
Financieel

Ingreep OPEC dikt olieprijs aan

Amsterdam - Handelaren zien het effect van OPEC-productiebeperking steeds meer doorwerken. Een vat Brentolie van 159 liter is dinsdag opnieuw verder in prijs gestegen.

Bovendien bleek de omvang van Amerikaanse olievoorraden minder groot dan eerder gedacht. Bij minder aanbod gaf dat een prijsstijging tot boven $55 per vat. Over een maand tijd is olie 13% duurder geworden, dik $6,30 per vat.

Voor de helft lag dat aan de aansterkende dollar, de munt waarin olie wordt verhandeld.

Tekort

Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal de vraag naar olie de komende zes maanden het aanbod gaan overstijgen. Er ontstaat een tekort van 600.000 vaten per dag, aldus het IEA.

Tegelijkertijd heeft Nigeria volgens afspraken minder olie opgepompt. Rusland heeft als niet-OPEC-lid eveneens een stap in de afbouw van de olieproductie gezet. Op 30 november kwamen oliekartelleden verzameld in OPEC voor het eerst in acht jaar tot de afspraak om per dag 1,2 miljoen vaten minder ruwe olie naar de markt te brengen.

Keerpunt

„Het is een keerpunt”, concludeert Emile Gagna, econoom bij Candriam Investors Group nu. De ingreep lijkt voorlopig succesvol, omdat elf olieleveranciers buiten OPEC meewerken aan de productieverlaging. Al blijft de voorraad nog substantieel, zegt hij.

De futureshandel, de contracten voor levering van olie op een later tijdstip, rekent alvast op een krimp in voorraden. Die worden wekelijks op woensdag gemeld door het American Petroleum Institute. De markt voorziet nu een vijfde week op rij met minder olievoorraden.