Nieuws/Financieel
1300046
Financieel

FAMILIEZAKEN Ruig Wild en Gevogelte

Wild voor kerst

Michaël Ruig (rechts) met neef Wouter en vader Jan.

Michaël Ruig (rechts) met neef Wouter en vader Jan.

Oostzaan - „Wild is weer meer in trek”, aldus Michaël Ruig van Ruig Wild en Gevogelte. En hij kan het weten, als vijfde generatie aan het roer van dit Oostzaans poeliersbedrijf. De onderneming die hij runt samen met vader Jan en neef Wouter, draait rond de kerst heel wat overuren.

Michaël Ruig (rechts) met neef Wouter en vader Jan.

Michaël Ruig (rechts) met neef Wouter en vader Jan.

Ruig levert wild en gevogelte aan groothandelaren, heeft een winkel in Oostzaan en braadt, kookt en rookt het vlees in een eigen productiekeuken. „Steeds meer mensen willen stress in de keuken met kerst vermijden, dus doen de kant en klare gerechten zoals stoofpotjes het goed”, vertelt Ruig.

Ondanks de stijgende populariteit van dergelijk vlees worden beesten met alles erop en eraan niet meer zo gewaardeerd op de kersttafel. „Klanten willen liever een mooi gesneden stukje vlees dan een hele kalkoen. Die cultuur is erg veranderd als je het vergelijkt met de tijd van mijn opa. Laat staan met honderddertig jaar geleden.”

De fundamenten voor Ruig werden namelijk al gelegd in 1886 toen koster Pieter Ruig uit Oostzaan als bijverdienste wat eieren, boter en kippen verkocht aan Amsterdamse horeca. Dit werd zo’n succes dat hij zich als koopman registreerde en een boerderij op de huidige locatie van het bedrijf overnam. Vier generaties later is dit uitgeroeid tot een bedrijf met zo’n honderd mensen in dienst die wekelijks indrukwekkende hoeveelheden aan wild en gevogelte verwerken.

Ondanks de groei is het volgens Michaël een gemoedelijk familiebedrijf gebleven. „Mijn neef werkt ook in het bedrijf en zijn zoons helpen vaak mee in het weekend en tijdens vakanties. Dat deed ik vroeger ook, mooi om te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt.”

Maar ook het personeel dat niet de naam Ruig draagt wordt gezien als familie. „Ze zijn vaak al heel lang in dienst en meegegroeid met het bedrijf. De werkmentaliteit is nu wel anders dan in de tijd van mij opa. Toen zei de baas wat en was het gewoon zo. Nu heeft iedereen iets te zeggen.”