Nieuws/Financieel
1300205
Financieel

'Credit Suisse wees miljardenschikking af'

NEW YORK (AFN) - Credit Suisse heeft een schikkingsvoorstel van het Amerikaanse Openbaar Ministerie over de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis afgewezen. De Zwitserse bank zou het voorgestelde bedrag van 5 tot 7 miljard dollar te hoog vinden, zo meldt persbureau Reuters maandag op basis van ingewijden.

Het voorgestelde schikkingsbedrag is hoger dan waar analisten rekening mee hielden. Dat kan verklaren waarom de bank niet met het voorstel akkoord is gegaan. Credit Suisse zou goede hoop hebben dat de schikking omlaag gebracht kan worden. Als een schikking uitblijft dan wordt de bank vervolgd, wat tot meer onzekerheid leidt.

De boete komt voort uit een initiatief van president Barack Obama in 2012. Die wilde banken verantwoordelijk houden voor de hypotheekproducten die ze verkochten terwijl ze investeerders misleidden over de risico's. De praktijken speelden een grote rol bij het ontstaan van de grootste crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

Een reeks Amerikaanse banken is al beboet. Nu richten Amerikaanse aanklagers zich op Europese banken. Naast Credit Suisse zijn dat Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays en HSBC. Eerder deden berichten over een boete van 14 miljard dollar voor Deutsche Bank het aandeel geen goed. Deutsche verwacht overigens eveneens voor een lager bedrag te kunnen schikken.