Nieuws/Financieel
1300216
Financieel

De zin en onzin van eindejaarstips

Gelukkig, ze zijn er weer. Vrijwel dagelijks kunt u ze lezen, de lijstjes met kooptips voor het komende jaar. Elk jaar een terugkerend fenomeen en eerlijk is eerlijk, de cijfers tonen aan dat mensen dit soort overzichten graag lezen.

De verschillende experts hopen allemaal met hun tips hun collega’s af te troeven. Wie een jaar later de juiste aandelen heeft voorspeld, klopt zichzelf nog eens flink op de borst.

De arme stakkers die er naast zaten, hopen dat ze er niet meer aan herinnerd worden of maken er een langetermijnbelegging van…

De vraag is of het verstandig is zulke tips op te volgen. Dat zou eigenlijk eens uitgezocht moeten worden. Lijkt mij toch niet zo lastig te meten.

Een andere vraag is of beleggen iets is wat je moet doen met een horizon van één jaar. Echt beleggen gaat over het investeren van uw geld in winstgevende ondernemingen, die op lange termijn via winstuitkeringen een hoger resultaat opleveren dan de huidige lage spaarrente.

Beleggen is daarmee een lange termijn bezigheid, meestal wordt aangenomen dat je minimaal 5 jaar (maar eigenlijk liever 10 jaar) het geld moet kunnen missen dat je gaat beleggen. Geld dat je binnen een jaar nodig hebt, zou je niet moeten beleggen maar als spaargeld moeten aanhouden.

Dat maakt het doen van een voorspelling voor komend jaar eigenlijk vrij zinloos, want mensen die het geld aan het einde van 2017 nodig hebben moeten niet gaan beleggen. Voor mensen die het geld pas over 10 jaar nodig hebben is komend jaar niet zo relevant.

Wat moet je er dan wel mee? Ach, het is als naar het circus gaan. Het is vermakelijk, u kijkt naar het risico dat anderen nemen en denkt vanaf de tribune: nou dat zou ik niet durven.

En inderdaad, dat moet u ook niet durven. Overigens durven de meeste analisten het zelf ook niet, want lang niet alle tipgevers hebben hun geld in hun eigen tips gestoken.

Dat durf ik dan weer wel. Ik ben ervan overtuigd dat de beste manier van beleggen een lange termijn portefeuille is, met een brede spreiding en tegen lage kosten. Waarbij ik het aantal transacties zo beperkt mogelijk houd, het liefst enkel en alleen een jaarlijkse herweging van mijn asset allocatie. Dat is mijn tip. Uiteindelijk gaat het er bij beleggen om dat uw geld op langere termijn rendeert. Wanneer u voor een korte termijn winst gaat, ook prima. Maar laten we het dan gewoon speculeren noemen. Dat kan eventueel een leuke hobby zijn, maar u weet wat ze zeggen van leuke hobby’s; “Die mogen wat kosten….”