Nieuws/Financieel
1300313
Financieel

Ongelooflijk slimme smartphones

Tien jaar geleden was de smartphone er nog niet. En nu kunnen u en ik niet meer zonder die ‘zwarte doos’, waar ons hele leven inzit. Inmiddels heeft iedereen met een smartphone een apparaat in handen dat krachtiger is dan de bakbeesten die gebruikt werden om de eerste mens op de maan te zetten.

Dat geeft wel aan hoe ongehoord snel en krachtig elektronische apparaten evolueren. Dat komt uiteraard door de voortgaande innovaties bij computerchips, die nog altijd kleiner en krachtiger worden. Het is bijna niet voor te stellen wat dat betekent voor de toekomst. Als je de lijn doortrekt, gaat het je bijna duizelen als je denkt over de mogelijkheden die onze smartphones over 25-30 jaar zullen hebben.

Maar het is wel erg leuk om te speculeren wat je met je smartphone over 25-30 jaar kan. Om dus even als een futuroloog te werk te gaan. Eerst even over de huidige stand van de computertechnologie. Op dit moment is waarschijnlijk Watson van IBM het meest grensverleggende computerprogramma dat er is. Watson is namelijk een zelflerend computerprogramma, dat bijvoorbeeld in staat is één miljoen boeken en miljoenen krantenpagina’s per seconde door te vlooien naar aanleiding van een vraag die in spreektaal wordt gesteld. En dan het goede antwoord te geven op die vraag. Bijvoorbeeld: hoe vaak wordt in alle boeken, kranten en blogteksten die er nu zijn een bepaald woord gebruikt.

Maar Watson kan tevens in al die opgeslagen kennis intelligente verbanden leggen. Waardoor het programma bijvoorbeeld door razendsnel allerlei medische handboeken, casestudies in handboeken, medische tijdschriften maar ook patiënten blogs te raadplegen betere diagnoses kan stellen dan welke menselijke dokter ook. Dit gebeurt nu al, weliswaar nog niet met een Watson op de smartphone, maar wel binnen een aantal kankercentra in de VS. Watson kan ook financieel, juridisch en fiscaal advies geven. Of wetenschappelijke hypothesen toetsen aan de hand van ingevoerde data. Momenteel zijn er nog behoorlijk wat flinke computers nodig om Watson fatsoenlijk te laten draaien. Op onze smartphones past Watson echter nog niet.

Watson op de smartphone

Maar over 25-30 jaar waarschijnlijk wel, denken kenners van deze materie. In 2040 zullen we waarschijnlijk alle kennis ter wereld ter beschikking hebben in onze smartphone. En tevens standaard een gedownloade Watson – of dan een van de ‘kinderen’ van Watson – om snel relevante antwoorden te vinden op allerlei vragen. Stelt u zich eens voor wat het in de praktijk kan betekenen als je met je ‘Watson smartphone’ door het leven gaat.

Stel dat u een juridisch conflict heeft over de verhoging van de erfpacht van uw huis. Een conflict waarvoor je nu waarschijnlijk naar een advocaat stapt. In 2040 spreekt u op uw smartphone de gegevens in over uw huis, de voorgestelde verhoging van de erfpacht, enzovoorts. Watson gaat vervolgens razendsnel door wetboeken en jurisprudentie en scant de relevante wetteksten en uitspraken en komt 3 seconden later met een helder advies. Het inhuren van een advocaat is dus niet meer nodig.

Spil in het Internet of Things

De opvolgers van Watson zullen in de toekomst razendsnel enorme hoeveelheden documenten lezen, vragen beantwoorden, administratieve taken uitvoeren. Educatie zal denk ik met allerlei slimme leermethodes via de smartphone op een ander level komen. Verder voorzie ik een centrale plaats voor de smartphone in de verdere ontwikkeling van het Internet of Things. Waarschijnlijk stuur je dan met je mobiel honderden zo niet tegen de 1000 apps aan die je leven eenvoudiger maken en veraangenamen.

Verrast worden

En dan noem ik nog maar een paar zaken die we wellicht over 25-30 jaar kunnen verwachten van onze smartphone. Waarschijnlijk zullen we nog enorm verrast gaan worden door innovaties op en rond de smartphone. Innovaties die we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen. Want als je nagaat dat we inderdaad 10 jaar geleden nog zonder smartphone door het leven gingen. En nu al miljarden mensen zich geen leven meer zonder zo’n apparaat kunnen voorstellen. Dan blijkt nog maar eens te meer hoe snel technologische ontwikkelingen kunnen gaan en hoezeer ze ons leven veranderen. Ik ben in ieder geval razend benieuwd naar onze toekomst, met die ongelooflijk slimme smartphones.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest.