Nieuws/Financieel
1300321
Financieel

Het wordt een goed 2017

 Nog twee weken te gaan en dan is het bewogen beursjaar ten einde. Ik denk dat het aantal mensen die het verloop van de AEX dit jaar correct hebben voorspeld op één hand te tellen zijn.

In februari zag het er naar uit dat wij een dramatisch beursjaar tegemoet zouden gaan. De AEX daalde naar een dieptepunt; op 11 februari een laagste slotkoers van dit jaar op 382,61. Arcelor Mittal kondigde een claimemissie aan met als gevolg dat de koers op diezelfde dag op € 2,04 sloot. In januari had Shell door de dalende olieprijzen al een laagste stand van het jaar op € 15,44 neergezet.

Banksector Bankaandelen daalden in rap tempo vanwege de slechte situatie op Portugese en Italiaanse bankbalansen. De risico’s die banken als Credit Suisse, UBS en Deutsche Bank op deze namen had deden de koersen snel dalen. In de zomer werd het absolute dieptepunt in de banksector genoteerd. ING noteerde in juli € 8,35, de laagste koers in drie jaar.

Kortom het was kommer en kwel en menig analist voorspelde dat het een zeer slecht beursjaar zou gaan worden.

In juni volgde het Britse referendum, de Britten kozen ervoor het zonder de Europese Unie te gaan doen. Die uitslag was echter niet unaniem, maar de keuze van de meerderheid bracht een schok door de markt. Doemscenario’s ontstonden, het zou het einde van de Europese eenheid worden. De Euro zou zijn toekomst verliezen en de economische groei zou hierdoor in Europa verder verzwakken. Trump Vervolgens kwamen de Amerikaanse verkiezingen.

Dagen-, zo niet maandenlang, werd gesuggereerd dat de onwaarschijnlijke keuze voor Donald Trump het land naar de afgrond zou brengen. Trump werd als een impulsieve kamikazepiloot gezien, die garant stond voor onzekere tijden op Wall Street. Zo kunnen er nog wel een aantal gebeurtenissen in 2016 aangehaald worden om een koersval in aandelen te voorspellen. Weliswaar van mindere impact als bovengenoemde, maar bijdragend aan een negatief sentiment. Ik geef u op een briefje dat als bovengenoemde uitslagen op 1 januari van dit jaar aan u zouden zijn voorgelegd, uw voorspelling voor de AEX haaks zou staan op de werkelijkheid van nu.

Als ik u een scenario van een Brexit, een Trump overwinning en de grootte van de slechte bankleningen had laten zien was uw reactie waarschijnlijk geweest: “Dat wordt een drama voor de aandelenmarkt”.

De werkelijkheid kennen wij allemaal, Wall Street sloot deze maand op een all time high en ook de AEX maakte vorige week jaarrecords. Toegegeven, van de Brexit heeft het Britse Pond een flinke klap gekregen. De euforie die de Trump overwinning teweeg heeft gebracht is van ongekende orde. Door een sterke groei van de arbeidsmarkt ging het al een tijdje goed in de Verenigde Staten, maar Trump’s beloofde ingrepen hebben meer en meer beleggers de weg naar Wall Street doen vinden.

Verkiezingen

Voor 2017 staan er wederom een aantal onzekere gebeurtenissen op de agenda. De verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland maken daar deel van uit. Tevens is het de vraag hoe Trump na zijn inauguratie op 20 januari zijn plannen zal uitvoeren. Zeven van de tien Amerikanen denken dat Trump zijn beloftes zal nakomen. Maar ook de condities waarop het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, is nog een vraagteken. Tel daarbij op de vraag hoe de rente zich zal ontwikkelen in 2017. En dan vooral in de Verenigde Staten en Europa.

Het zijn factoren die momenteel wederom doemscenario’s doen ontstaan. Eerlijk is eerlijk, op de huidige beursniveaus lijkt het meer voor de hand te liggen dat een forse daling – lees correctie – in het verschiet ligt. Menig analist is van mening dat de aandelenkoersen zijn doorgeschoten. De waarde zou niet in overeenstemming zijn met de resultaten. Met een mooie term noemen wij dit koers/winst verhouding. Ofwel, het aandeel is te duur geprijsd ten opzichte van de winst. Het zou allemaal te snel zijn gegaan, waardoor er veel lucht is ontstaan.

Rente

Daarbij wordt 20.000 op de Dow Jones als een barrière gezien. Bij 20.000 houdt het op denken velen. Net zoals de euro naar pariteit tegenover de dollar zou moeten, ofwel een verhouding van 1 euro tegenover 1 dollar. Alsof het daar ophoudt. Ik denk zelf dat als zowel de Federal Reserve (FED), als de Europese Centrale Bank (ECB) zich houden aan hun voorspellingen, pariteit totaal geen rol speelt. De FED liet vorige week in haar prognoses weten in 2017 van drie renteverhogingen uit te gaan. Mario Draghi liet een week eerder weten de rente nog lange tijd laag te zullen houden. In ieder geval tot de inflatie de doelstelling van twee procent heeft bereikt.

Verder omhoog

Ik denk zelf echter dat die ronde niveaus niet van belang zijn. 20.000 is mooi, maar daarna gaan we gewoon weer verder. Pariteit is een moment om even bij stil te staan, maar daarna gaan we weer verder. Aan de omstandigheden verandert namelijk niets. En de omstandigheden zijn bijzonder goed. De Amerikaanse arbeidsmarkt is sterk. Investeringen komen eraan. Niet alleen in de VS, maar ook in Europa.

Als de beurs al omhoog kan gaan in een turbulent jaar als 2016, dan kan het nog veel hoger in 2017. 22.000 op de Dow Jones, 6.000 de Nasdaq, 2.500 de S&P, 550 de AEX en 12.500 de DAX. Niveaus die u misschien zeer onrealistisch klinken, maar ik ben ervan overtuigd dat deze gehaald kunnen worden. Als het kan, in een meer bescheiden tempo dan de afgelopen 7 weken. En wellicht na een kleine (technische) correctie. Dan is de kans op een zeepbel namelijk een stuk minder.