Nieuws/Financieel
1300348
Financieel

Donkere wolken aan de horizon voor aandelen

De koersen van aandelen gaan door het dak. All time highs vallen her en der als rijpe appelen van de boom. Maar daar kan snel verandering in komen. Wat te doen?

Een van de aanjagers van die hoge aandelenkoersen is de lage rente en de geringe inflatie, stelt Russ Koesterich, CFA Head of Asset Allocation van BlackRock. Als we kijken naar de aandelenmarkten in de VS, zien we dat de reeks van nieuwe records heeft gezorgd voor historisch hoge waarderingen van aandelen. Ook als we vergelijken met de aandelenkoersen in andere landen. Veel beleggers rechtvaardigen deze hoge aandelenkoersen door te verwijzen naar de zeer lage renteniveaus van dit moment, plus de matige inflatie. 

Inflatie trekt aan

Maar er is verandering op komst. De inflatie trekt overal aan, met name vanwege de stijgende olieprijzen. Als we kijken naar de Amerikaanse CPI-index, die de stijging van de consumentenprijzen weergeeft, zien we dat deze met 1,6% twee keer zo hoog is als in juli. Belangrijk, want het verleden leert beleggers dat oplopende inflatie doorgaans een drukkend effect heeft op de koersen van aandelen.

Kijken we naar de periode van 1954 tot nu, dan wordt duidelijk dat het niveau van de inflatie ongeveer 35% verklaart van de koerswinstverhouding van aandelen genoteerd in de S&P 500. Als de inflatie heel laag is, zoals de laatste jaren het geval was, wordt die relatie overigens minder sterk.

Aandelen nu erg duur

Maar er is nog een andere factor waar beleggers op moeten letten: de beweeglijkheid van de inflatie. Als de inflatie niet alleen laag is maar ook heel stabiel, dan is het effect op de (oplopende) aandelenkoersen maximaal. Het niveau van de inflatie plus de volatiliteit van de inflatie verklaren samen zo’n 60% van de koerswinstverhouding van aandelen.

Een belangrijke wetmatigheid voor beleggers, want zowel de beweeglijkheid van de inflatie, als de inflatie zelf zitten momenteel in de lift. En dat op een moment dat aandelen relatief duur zijn. Zo handelt de S&P 500 tegen een gemiddelde koerswinstverhouding van 20,5; over de afgelopen 62 jaar is de aandelenmarkt slechts 16% van de tijd duurder geweest dan nu. Pakken we de cyclisch aangepaste koers-winstverhouding erbij (een betere maatstaf, omdat deze corrigeert voor korte termijn uitschieters), dan blijkt zelfs dat aandelen nóg duurder zijn: alleen tijdens de internetzeepbel rond 2000 en vlak voor de crash in 2008 betaalden beleggers nog meer voor aandelen dan nu.  

Beleg gespreid

Kortom, een gewaarschuwd belegger telt voor twee. Wat te doen? Ten eerste, stelt Koesterich, vergeet niet de portefeuille internationaal te diversificeren: in landen buiten de VS zijn aandelen namelijk nog niet zo duur. En ten tweede, beleg selectief; investeer bijvoorbeeld in aandelen die nog niet zo duur zijn, zoals cyclische waarden en aandelen van bedrijven in de zorgsector.