Nieuws/Financieel
1300371
Financieel

Zorg om aandelenplan Monte dei Paschi treft banken

Beleggers reageren zeer negatief op uitgifte van aandelen door de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi als reddingsplan. De belangstelling is zeer matig.

Ook andere Italiaanse banken gingen maandagochtend terug op de beurs, net als banken in heel Europa, nu het erop lijkt dat weinig private partijen de aandelen zouden willen kopen.

Het Italiaanse Poste Italiana, het staatspostbedrijf met veel financiële activiteiten zoals bankdiensten en sparen, wil volgens La Repubblica instappen.

De bank heeft voor €5 miljard aan extra kapitaal nodig om zijn buffers te versterken. De bank heeft veel schulden op de balans waarop nauwelijks wordt afgelost.

Koersdalingen

Volgens Europese regels mag de Italiaanse overheid niet bijspringen, maar zouden eerst preferente aandeelhouders voor de schade moeten opdraaien.

Monte dei Paschi verloor bijna 8% op de beurs na opening van de handel.

De grootste Italiaanse bank, Unicredit, ging met 2,5% achteruit. Banca Popolare di Milano verloor 1,1%. In Londen verloor Barclays1,6%.

Grote uitzondering is Banca Popolare di Milano Scarl, met een winstje van 0,7%. Het verlies bij Monte trok in heel Europa verwante banken mee naar beneden op de beurs. Commerzbank verloor in Frankfurt 1,4%, Deutsche Bank zakte 2,4%, alle Franse banken stonden lichter in het rood.

Rome heeft naar verluidt €15 miljard op de plank liggen voor de Monte dei Paschi en een paar kleinere banken. Zonder staatssteun lijkt een ondergang van de bank onvermijdbaar. Dit kan vervolgens ook andere banken in gevaar brengen.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT