Nieuws/Financieel
1300428
Financieel

'Rustige start AEX in het verschiet'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting licht in het groen. De agenda voor beleggers is in de laatste volledige handelsweek van 2016 vrijwel leeg, waardoor de balans van het jaar langzamerhand lijkt te kunnen worden opgemaakt.

Die balans toont vooralsnog een positief beeld, door de sterke opmars van de beurzen in de afgelopen weken. De Amsterdamse AEX-index sloot daardoor vrijdag op het hoogste punt van dit jaar, terwijl de graadmeters op Wall Street al wekenlang op de hoogste niveaus ooit noteren.

Maandag krijgen beleggers de meest recente stand van het ondernemersvertrouwen in Duitsland. Verder wordt gelet op de situatie in de Italiaanse bankensector. Monte dei Paschi begint maandag met het aanbieden van aandelen, in een poging om voor het einde van het jaar 5 miljard euro bijeen te sprokkelen. Daarmee moet een ingreep van de Italiaanse staat, of de uiteindelijke ondergang, worden voorkomen.

Aan het Damrak was er maandag verder geen richtinggevend nieuws voorhanden. Uit Parijs kwam nog wel het bericht dat voedingsmiddelengigant Danone verwacht de eigen omzetgroeidoelen dit jaar net niet te halen.

De olieprijs ging voorbeurs licht omhoog. Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder bij 52,21 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 0,4 procent steeg naar 55,40 dollar per vat. De euro stond op 1,0465 dollar, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

De AEX sloot vrijdag met een winst van 0,3 procent op 477,70 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 674,49 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,2 tot 0,3 procent. De graadmeters op Wall Street luidden het weekeinde in met minnetjes van 0,1 tot 0,4 procent.