Nieuws/Financieel
1300764
Financieel

ABN Amro, Rothschild winnaars op bankiersgala

M&A Awards 2016

M&A Awards 2016

ABN Amro en Rothschild hebben de beste zakenbankiers van ons land in huis. Aldus hun collega's.

M&A Awards 2016

M&A Awards 2016

Het jaarlijkse M&A gala van uitgever Alex van Groningen is het feestje onder Nederlandse zuidas-bankiers en advocaten. Een kleine 900 dealmakers kozen uit hun midden de beste adviseurs van 2016.

De zakenbank van ABN Amro haalde voor het derde jaar op rij de onderscheiding voor beste begeleider van beursgangen binnen. Hoofd van de afdeling equity captal markets Chris van Schuppen sprak van 'een mooi beursjaar', waarin de bank onder meer hielp bij de introducties van For Farmers, windmolenbouwer SIF, etenbezorgservice Takeaway.com, fitnessketen Basic Fit en verzekeraar ASR. Van Schuppen was ook positief over 2017. "Er zitten één of twee mooie transacties in de pijplijn."

Historisch

De beste fusie- en overname adviseur, de andere hoofdprijs voor bankiers, ging naar veteraan Bastiaan Vaandrager, werkzaam voor de zakenboetiek Rothschild. Hij werkte onder meer aan de verkoop van de vakantiehuizen van Roompot en salarisverwerker Raet. Rothschild werkte ook aan de historische afsplitsing van Philips' lichtdivisie. Vaandrager voorziet in 2017 ''veel volatiliteit in de markt, en dus de behoefte bij bedrijven aan onafhankelijk advies, bijvoorbeeld van ons."

Bij de advocaten was De Brauws Arne Grimme andermaal de gevierde man, voor aartsrivaal Jan Louis Burggraaf (Allen & Overy).

Erg content waren ook de mannen van Takeaway.com en hun sponsor van het eerste uur, investeerder Sake Bosch (Prime Ventures), die met de beursgang van hun etenbestelimperium de nodige miljoenen ophaalden om forse uitbreidingsplannen in met name Duitsland te financieren.

Hengstenbal

Onder de kleine 900 in smoking gestoken dealmakers en een handvol dames, ''het blijft een beetje een hengstenbal'' aldus één van hen, heet het dat onder meer de energiesector het komende jaar de nodige deals gaat voortbrengen. "Eneco zit midden in een splitsing, daar zijn heel veel scenario's rond te bedenken," aldus een bankier. "Sowieso ondergaat de energiesector momenteel echt fundamentele veranderingen, waar nieuwe winnaars en verliezers uit zullen komen."

Kluif

Ook in de naderende privatisering van Holland Casino zien bankiers een interessante kluif, ondanks de 'karige' vergoedingen die de Nederlandse staat doorgaans voor hun diensten over heeft.