Nieuws/Financieel
1300821
Financieel

Moody's somber over Monte dei Paschi 

De Italiaanse probleembank Monte dei Paschi zakte woensdag weg op de beurs op een nieuw rapport over de Italiaanse bankensector en probleembank Monte dei Paschi.

De ECB heeft bovendien formeel het verzoek afgewezen om tot januari uitstel te krijgen voor versterking van de kapitaalbuffers. Vrijdag sijpelde het nieuws al door. 

Het aandeel Monte dei Paschi verloor woensdag bijna 5% en herstelde tot 2,5% verlies. Monte dei Paschi moet zijn kapitaabuffers versterken met €5 miljard.

Vertrouwen slinkt

Moody's heeft zijn oordeel over de vooruitzichten voor de bankensector verlaagd. Er is meer kapitaal nodig, terwijl het vertrouwen in de sector onderuit gaat.

De komende twaalf tot achttien maanden zal de winstgevendheid van de hele bankensector verder onder druk komen. Dat drukt het beschikbare kapitaal.

Italiaanse banken hebben gemiddeld drie keer meer dan het gemiddelde aan probleemleningen uitstaan.

Gebrek aan kapitaal

Het probleem is volgens de kredietbeoordelaar dat de banken te weinig reserves hebben om klappen op tevangen.

De reactie op de beurs richtte zich vooral op Monte dei paschi. De grooste bank van het land, Unicredit, verloor 3%. Banca Popolare di Milano, eerder mikpunt van verkopen, won met 5,5%.

De FTSE Italia All-Share Banks index noteerde rond half twaalf 1,1% verlies.

Uitstel geweigerd

De deadline voor de kapitaalversterking van Monte dei Paschi was aanvankelijk 31 december en blijft daarop gesteld, benadrukte de ECB.

De bank en de Italiaanse overheid hebben gepleit voor uitstel tot 20 januari. Zulk uitstel naar januari biedt geen garantie dat de situatie verbetert, aldus de ECB.

De bank heeft voor 28 miljard aan zwakke leningen die niet of nauwelijks afgelost worden op zijn balans staan.

Volg financieel nieuws direct met deze gratis app van DFT