Nieuws/Financieel
1301419
Financieel

'Winsten banken blijven onder druk staan'

LONDEN (AFN) - De winsten van Europese banken staan ook volgend jaar onder druk, door de lage rente en oplopende kosten. Dat voorspelt kredietbeoordelaar Moody's in een woensdag gepubliceerd rapport.

Het ratingbureau verwacht dat de winstgevendheid in de Europese bankensector geleidelijk verder afneemt, van het toch al lage peil van dit jaar. Dit komt vooral door de lage rente, die de rentemarge van de banken aantast.

De financiële positie van de banken verbetert volgens Moody's in doorsnee wel, ondanks de nog altijd hoge berg aan slechte leningen in Italië, Portugal en Griekenland. In Ierland en Spanje is op dat vlak volgens het bedrijf wel flinke vooruitgang geboekt.

De buffers van Europese banken voldoen over het algemeen aan de regels van Basel III en aan de eisen voor de 'leverage ratio' die vanaf 2018 in de EU gelden. Moody's verwacht wel dat banken achtergestelde leningen blijven uitgeven om hun buffers verder te versterken.

Moody's voorziet verder fusies in landen waar de bankensector nog heel gefragmenteerd is, zoals in Duitsland en Oostenrijk. De consolidatie vindt daar naar verwachting vooral onder coöperatieve banken plaats.