Nieuws/Financieel
1301720
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Tommie Sjef Wild Ales

Wild bier uit houten vaten

Tommie Sjef leerde zichzelf het brouwersvak aan.

Tommie Sjef leerde zichzelf het brouwersvak aan.

Den Helder - De aanvragen voor zijn zelfgebrouwen wilde bieren stromen vanuit de hele wereld binnen, maar Tommie Sjef Koenen (23) wil niet te snel uitbreiden. „Dat is slecht voor de kwaliteit.”

Tommie Sjef leerde zichzelf het brouwersvak aan.

Tommie Sjef leerde zichzelf het brouwersvak aan.

Koenen kwam drie jaar geleden voor het eerst met wilde bieren in aanraking toen hij met wat vrienden in Antwerpen op een terras zat. Na zijn eerste slok was de tweede passie van de conservatoriumstudent geboren.

Deze bieren bevatten wilde gisten en melkzuurbacteriën die ook in de lucht zitten en een hele tijd moeten rijpen op houten vaten. En omdat dit 'oerbier' alleen in de regio Brussel wordt gebrouwen, ging Koenen steeds heen en weer naar België om basisbieren te halen, die hij in zijn moeders schuur vermengde en liet rijpen.

„Maar dat heen-en-weer-gereis werd ik zat en bovendien was het best lastig om aan het bier te komen”, vertelt Koenen. Daarom ging de gitarist zelf 'gistculturen verzamelen'. De cultuur waar hij momenteel mee werkt geeft het bier een champagne-achtige en fruitige smaak. Hij leerde zichzelf het brouwersvak aan met informatie uit boeken en internet. „Mijn methode is vrij intuïtief en op smaak gebaseerd. Er komt niet veel wetenschap aan te pas.”

Al snel stond Koenen met zijn gebottelde mengsels op festivals en begin 2016 ging hij langs bij de Kamer van Koophandel om zijn bedrijf officieel te maken. Het biologische bier van Tommie Sjef Wild Ales slaat in als een bom. ‘Het gaat eigenlijk vanzelf’, zegt Koenen, die ook naar Scandinavië, Italië en Amerika exporteert.

Waar veel ondernemers hun kans om op te schalen met beide handen aangrijpen, houdt deze nuchtere Noord-Hollander het voorlopig bij zijn nieuwe loods, waar 70.000 liter in past: een grote stap voor iemand die tot voor kort zijn bier liet pruttelen in een schuurtje waar 7000 liter in kon worden gestald. Om de nieuwe ruimte met nog meer houten vaten te kunnen vullen heeft de jonge ondernemer een actie op touw gezet waarbij mensen magnumflessen van zijn goudgele goedje kunnen kopen. Daarnaast is hij op zoek naar 'echte' nieuwe investeerders.

Brouwen, bottelen, vaten schoonmaken, administratie: het is best veel werk in combinatie met een conservatoriumstudie. ‘”Gelukkig krijg ik veel hulp van familie en vrienden, maar het bier maken doe ik natuurlijk altijd zelf.”

Tommie Sjef Wild Ales heeft inmiddels twaalf bieren, met veel biologisch fruit erin verwerkt, uitgebracht. „Er is veel belangstelling voor mijn bieren en ik kan niet aan alle vraag voldoen. In mijn nieuwe ruimte wil ik langzaam groeien, zodat ik het brouwen met mijn studie kan blijven combineren. Dat is soms best lastig, maar ik wil hier absoluut mee doorgaan en meer mensen van dit bier kunnen laten genieten.”