Nieuws/Financieel
1302153
Financieel

'Paniekerig en opdringerig telefoontje Henk Kamp'

Belgische vicepremier haalt uit naar Nederland

De Belgische vicepremier Alexander De Croo

De Belgische vicepremier Alexander De Croo

De Belgische vicepremier Alexander De Croo ziet Nederlandse arrogantie achter de blokkade van de overname van PostNL door het Belgische Bpost. Volgens De Croo kon Den Haag niet aanvaarden dat een Belgisch bedrijf een Nederlandse onderneming overneemt.

De Belgische vicepremier Alexander De Croo

De Belgische vicepremier Alexander De Croo

"Wie had zo'n inmenging nog voor mogelijk gehouden in het moderne Europa?", zegt De Croo in een interview met de Belgische zakenkrant De Tijd. "Blijkbaar hebben de Nederlanders het er moeilijk mee dat een Belgisch bedrijf het beter doet. De Nederlandse regering kon maar niet geloven dat Bpost dubbel zo groot kon zijn als PostNL. Ik heb hen proberen uit te leggen dat Bpost een efficiënt, goed geleid en onafhankelijk bedrijf is. Mijn Nederlandse collega's hadden veel moeite om dat tot zich te laten komen."

Volgens De Croo was in april al duidelijk dat de deal tussen het Belgische staatspostbedrijf en PostNL zou mislukken. Toen zou minister Henk Kamp hem gevraagd hebben een stokje te steken voor de overname. Aan de twee postbedrijven lag het niet, zegt De Croo. "Voordien was het big love tussen de twee. Ze waren al vijf maanden met elkaar aan het spreken. Maar na de paniekerige en opdringerige telefoon van Kamp is alles veranderd."

Het verzet uit Den Haag verbaasde de Belgische vicepremier. "We hadden nooit gedacht dat de Nederlandse regering zo ver zou gaan om de overname  tegen te houden".

De Croo sprak tegen dat bij PostNL geen enkele 'stakeholder' positief tegen de overname stond, zoals PostNL-topvrouw Herna Verhagen stelde. "Dat is niet waar. De werknemers van PostNL hebben laten optekenen dat ze liever door Bpost werden overgenomen dan door een of ander hedgefonds dat hen zou uitwringen."

Bpost liet deze week weten dat het afziet van een nieuw bod op PostNL. PostNL verwierp eerder het finale overnamebod dat Bpost onlangs op tafel legde.

Volgens PostNL zou een overname door Bpost te veel risico's met zich meebrengen en niet leiden tot een succesvolle combinatie.

Bpost bood in totaal ongeveer €2,5 miljard voor PostNL.