Nieuws/Financieel
1302160
Financieel

Sandd zint op aangifte tegen ex-commissaris Koorstra

Harry Koorstra

Harry Koorstra

Postbedrijf Sandd overweegt aangifte tegen diens vertrokken president-commissaris Harry Koorstra. De voormalige PostNL-topman zou opdracht hebben gegeven de notulen van een directievergadering met terugwerkende kracht te wijzigen.

Harry Koorstra

Harry Koorstra

Dit blijkt uit vertrouwelijke correspondentie, in handen van DFT. De stukken tonen een ernstige vertrouwensbreuk met Koorstra.

Pagina’s lang worden incidenten met de president-commissaris opgesomd. „Wij benadrukken dat er geen enkel vertrouwen meer is in de voorzitter van de RvC en zeggen dit nu ook op”, schrijft het directieteam op 14 november aan de houdstermaatschappij van Sandd. Vervolgens werd besloten om van zowel Koorstra als van de door hem voorgedragen commercieel directeur Winkelman en adviseur Jacobs afscheid te nemen.

Macht

Uit de opsomming komt een beeld naar voren van een RvC-voorzitter die op de macht bij het bedrijf zint en die zich voortdurend negatief uitlaat over directieleden en over collega-commissarissen.

„Het zijn allemaal amateurs en hebben geen enkel verstand, vooral niet van de postmarkt”, zou Koorstra geroepen hebben. Daarnaast zou hij Sandd als wapen gebruiken in zijn rancune jegens PostNL, waar hij in 2013 weg moest.

Het meest pikante incident heeft betrekking op een vermeende poging van Koorstra om de notulen van een directievergadering aan te passen. De notulen gingen over een voorgenomen WOB-verzoek van Sandd om correspondentie tussen concurrent PostNL en Economische Zaken boven tafel te krijgen.

Tegenwerken

Bij Sandd bestaat het vermoeden dat PostNL in het verleden sjoemelde met het kostentoerekeningsmodel voor de bezorging van particuliere post (UPD), waarbij oneigenlijk kosten aan UPD werden toegerekend. Hierdoor kreeg Sandd een claim van €25 miljoen voor de kiezen.

Omdat Koorstra destijds bij PostNL verantwoordelijk was voor de bedrijfsvoering, zou hij dit WOB-verzoek met opzet tegenwerken en de notulen op dit punt hebben laten wijzigen.

De Sandd-directie kreeg van haar advocatenkantoor Houthoff het advies om hiervan aangifte te doen. Komende week nemen ze daar een beslissing over.

Koorstra wilde gisteren niet reageren.