Nieuws/Financieel
1302230
Financieel

FNV viert 150-jarig jubileum

NIJKERK - FNV viert zaterdag dat 150 jaar geleden de eerste landelijke vakbond van Nederland is opgericht. Het gaat om de Algemeene Nederlandsche Typografenbond (ANTB), die in 1866 het levenslicht zag. Om stil te staan bij dit historische moment organiseert erfopvolger FNV KIEM in Nijkerk een feest voor zo'n 1500 vrijwilligers, compleet met speciale filmpjes en optredens.

Er bestonden halverwege de negentiende eeuw al talloze lokale vakverenigingen, maar van landelijke samenwerking was nog geen sprake. De ANTB werd opgericht in de drukkersbranche. Dat was een sector waar destijds sprake was van lage lonen, lange werkdagen en veel ontslagen. Door zich te verenigen hadden de arbeiders een sterkere positie ten aanzien van hun werkgevers en konden ze elkaar helpen in mindere tijden.

Het jubileumfeest is volgens een woordvoerder tevens het laatste grote feest van FNV KIEM. Dit jaar is besloten de grafische bond op te heffen. Een deel van de bond vormt een nieuwe kunstenbond van creatieven en kunstenaars. De overige leden, waaronder de grafici, stappen over naar de ongedeelde fusiebond FNV waar veel meer sectoren onder vallen.