Nieuws/Financieel
1302387
Financieel

'ECB gunt Monte dei Paschi geen extra tijd'

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) gunt de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena geen extra tijd om de versterking van zijn kapitaalpositie te voltooien. Dat stelden diverse media vrijdag op basis van ingewijden.

Monte dei Paschi vroeg de ECB deze week om meer tijd, nadat de regeringscrisis in Italië de eerder met aandeelhouders afgesproken kapitaalinjectie van 5 miljard euro op losse schroeven had gezet. Na het vertrek van premier Matteo Renzi konden de aandeelhouders de veranderde politieke omstandigheden aanwenden om van hun toezeggingen af te zien. De bank wilde daarom drie weken extra de tijd, tot 20 januari, om het plan rond te krijgen.

De weigering van de ECB om de deadline te verschuiven zou een hulpoperatie door de Italiaanse overheid dichterbij brengen. De Italiaanse staat zou daarbij voor zo'n 2 miljard euro een aanzienlijk belang in de bank willen nemen, in een poging om de vele duizenden kleine obligatiehouders van de bank te ontzien.

Die ingreep betekent echter niet dat de overheid alle kosten voor de redding van Monte dei Paschi betaalt. Schuldeisers, zoals houders van achtergestelde obligaties, worden naar verwachting ook met verliezen opgezadeld.